Megnyílt a Mária Rádió rajzpályázatának kiállítása Révkomáromban

Külhoni – 2023. január 30., hétfő | 9:45

A Mária Rádió Mirjam még 2022-ben hirdette meg második alkalommal rajzpályázatát. A beérkezett pályaművek kiállításának ünnepélyes megnyitójára január 26-án, csütörtökön délelőtt került sor a komáromi Limes Galériában, ahol a díjakat is átadták. A tárlat hétköznaponként 13 és 15 óra között, február 26-áig látogatható.

A pályázatra 2022-ben kiemelkedően sok, megközelítőleg négyszáz mű érkezett, melyek mindegyikét kiállították. A zsűri (Farkas Veronika, Lépes Lóránt, Szabó Zsolt, Győri Andrea, Szűcs Stefánia) közel hetven pályaművet díjazott, valamint öt alkotás különdíjat is kapott.

A megnyitóra meghívást kapott minden pályázó, felkészítő tanáraik, a szlovákiai magyar sajtó képviselői, valamint Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke.

Az ünnepséget Szűcs Stefánia, a rajzpályázat főszervezője nyitotta meg, majd átadta a szót a Mária Rádió Mirjam elnökének. Szabó Zsolt röviden vázolta, miért és hogyan is jutott idáig a rádió, hogy már második alkalommal rendezte meg rajzpályázatát. A közösség összefogásán és a művészet ápolásán túl ez egy kiváló alkalom, hogy a rádió megszólítsa a fiatalokat is, valamint rajtuk keresztül minél több családhoz eljusson a hangja.

Ezt követően Lépes Lóránt, a rádió műsorigazgatója vette át a szót. Beszédében röviden ismertette a rádió történetét és működését. Rávilágított a meghirdetett témák és a hit, valamint nemzetünk történelmének és kultúrájának összefonódásaira. Kiemelte, mennyire fontos, hogy a rádió, és ezáltal a Szűzanya hangja, minél többek otthonába eljusson.

A rádió vezetőit követően Szili Katalin miniszterelnöki megbízott mondott beszédet. Mindenekelőtt hangsúlyozta, hogy nagyon szívesen jött, hiszen ez a rendezvény most a gyermekekről és a Jóistenről szól: „A gyermekek ünnepe ez a mai nap.” Kiemelte: nem a versengés, hanem a kooperáció a fontos, az együttműködésre kell törekedni, és erre nevelni a jövő generációit. Megemlítette a rajzpályázat témáit (Kedvenc szentem, Otthonunk, a Felvidék, Így segítünk mi, Petőfi Sándor, a magyar romantika költője). Szili Katalin elmondása szerint ezekben megjelenik mindaz, amit a magyar identitás a Kárpát-medencében jelent. Beszédében kitért arra is, hogy jelenleg a béke és a biztonság a legfontosabb. Szili Katalin váratlan meglepetéssel kedveskedett, mind a rádió, mind pedig az alkotók számára – a pályázat különdíjas alkotóit meghívta Budapestre, egy parlamenti látogatásra.

Ezt követően Korpás Éva népdalénekes és előadóművész rövid előadásával örvendeztette meg a jelenlévőket. Az előadás végén a művésznő és a jelenlévők közösen énekelték el az A csitári hegyek alatt című népdalt.

A népdalénekes előadását követően a díjakat Lépes Lóránt, Szabó Zsolt és Szili Katalin adták át a díjazott művek alkotóinak és tanárainak.

A megnyitó végén Szabó Zsolt, a Mária Rádió Mirjam elnöke meghívta a különdíjas alkotókat a rádióba egy látogatásra.

Forrás és fotó: Mária Rádió Mirjam

 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria