Megnyílt a veszprémi vár munkaközi állapotát bemutató kiállítás

Hazai – 2023. szeptember 28., csütörtök | 17:34

Szeptember 27-én nyitották meg a veszprémi vár felújítás közbeni átmeneti állapotát bemutató kiállítást. A Work in Progress (WIP – folyamatban lévő munka) című tárlat helyszínei a várnyitás óta folyamatosan bővültek.

A Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) keretében tartották szeptember 27-én, szerdán a kiállítás szakmai napját, amelyen Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a múzeumok a nemzeti identitás alapvetéseit őrzik több száz éve. Kifejtette: egyszerre van könnyű és nehéz helyzet Magyarországon, ha szeretnénk megmutatni identitásunkat, hogyan éltek őseink, mit adtak át nekünk, amiből mi is eredeztethetjük saját történetünket, hiszen bőséges a tárház.

Az államtitkár kiváló ötletnek nevezte a kiállítást, amely az egész veszprémi vár és érsekség múltját bemutatja, régészeti leleteken és épített örökségen keresztül.

Virágos Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese kiemelte: Veszprém városa, a várhegy és az érsekség kulcspozícióban van a magyar történelem szempontjából, ezért volt kiváló ötlet egy felújítási folyamat közepén megmutatni, mit találtak a régészek, a szakemberek. A múzeumigazgató nagyon fontosnak nevezte, hogy urbanisztikai környezetben ilyen léptékű kutatásokra kerülhetett sor. Sokat kutatták már korábban is Veszprémet, mégis keveset tudni róla, „csak egy-egy morzsa volt ismert, de nem állt össze egésszé, viszont most a kutatások eredményeként ez egy egésszé fog összeállni” – hangsúlyozta.

Udvardy György veszprémi érsek arról beszélt, hogy a több mint két éve megkezdett munkálatokkal az a szándékuk, hogy ezt a csodás örökséget, amely a főegyházmegye tulajdonában, kezelésében van, az evangelizáció és a kultúrateremtés szolgálatába helyezzék.

A főpásztor elmondta, hogy a munka felénél járnak a várhegy 18 épülete tekintetében; a megújuló terek és az új funkciók az egyházmegye és a látogatók javára szolgálnak majd.

Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója szerint a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény szakemberei a WIP-pel egy új műfajt teremtettek. A magyar kultúrát és történelmet tisztelő és szerető szakemberek a várhegyen a „hazai kereteket szétfeszítő, európai szintű produkciót hoztak létre”, amely méltó az Európa Kulturális Fővárosa címhez.

A hét látogatható helyszín a majdan a főegyházmegyei gyűjtemény új otthonaként szolgáló Körmendy-ház, a Gizella-kápolna, a Szent György-kápolna, az érseki palota, a Szent István-templom, a Szent Imre-templom és a Biró–Giczey-ház.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria