Megtartották a női szerzeteselöljárók tavaszi ülését

Megszentelt élet – 2023. március 24., péntek | 9:47

Március 14-én tartotta a Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK) tavaszi plenáris ülését Budapesten, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán. Együtt imádkozta a zsolozsmát a hatvan résztvevő, majd Magyarország apostoli nunciusa köszöntőjének felolvasása után bemutatkozott a szerzetesi iroda új vezetője, Knáb Judit CJ és titkára, Horváth Sarolta.

Ezután Deák Hedvig domonkos nővér online beszámolója következett a szinodális folyamat kontinentális szakaszáról. Németh Emma MRK-elnök beszámolója után Puskás Balázs közoktatási szakjogász mutatta be az Emberi Méltóság Stratégia keretében elkészült szalézi kutatás főbb pontjait. (Erről több információ ITT olvasható.) Később Kele Mária is beszélt a rendfőnöknőknek az Emberi Méltóság Stratégia képzéseiről, amelyekre folyamatosan lehet jelentkezni.

Délben a szerzetesnők szentmisén vettek részt a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban, melyet Martos Levente Balázs püspök celebrált.

Prédikációjában Martos Balázs arról beszélt, hogy emberi kapcsolataink hálózatában definiáljuk magunkat: kik vagyunk ehhez és ehhez a személyhez képest? Sokat mozognak gondolatainkban ezek a meghatározások. Ma is a találkozások napja van, melynek érezzük belső sodrását. Újraértelmezi kapcsolatainkat egy ilyen nap is.

Kérjük Istent, hogy definiálja újra kapcsolatainkat. Az evangélium arra mutat rá, hogy ez a megbocsátásaink által is megtörténik. Hozzuk ide életünk kenyerét az oltárra! Kérjük Jézust, hogy változtassa át, és engedje, hogy kapcsolataink az éltető Isten jelévé legyenek!

Az ebédszünet utáni délutáni program során Németh Emma beszámolt a kis létszámú rendekkel kapcsolatos római találkozóról, a szerzetesi temetők gondozásáról, majd kitért a pápalátogatás részleteire, ezen belül arra, hogyan tudnak a szerzetesek ebbe bekapcsolódni, végül egyéb aktuális információk hangzottak el.

Forrás és fotó: Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria