Megújul a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyház

Hazai – 2020. október 16., péntek | 9:44

Október 14-én sajtótájékoztatót tartottak a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyház felújítási munkálatairól a helyszínen.

Az 1886-ban neoromán stílusban épült templom felújítása tavasszal kezdődött.

Kívül jelenleg a tető és a torony fedésének cseréje, illetve a külső homlokzat újrafestése zajlik, emellett az ablakok védőüvegezésén dolgoznak a szakemberek; a belső térben a padlóburkolat teljes cseréje mellett padlófűtést alakítanak ki, illetve az elektromos és gyengeáramú hálózat fejlesztésén is dolgozik a kivitelező – mondta el Mohay Gábor főépítész.

A szentélyt is kibővítik, hiszen 1993 óta Kaposvár püspöki székhely, s e funkcióból adódóan tágasabb liturgikus térre van szükség a székesegyházban.

A székesegyház Kaposvár szimbóluma, s ha itt állunk előtte, eszünkbe jut, hogy számtalan gyermeket kereszteltek ebben a templomban, s eszünkbe jut az is, hogy rengeteg pár mondta ki itt a boldogító igent – fogalmazott Gelencsér Attila, a terület országgyűlési képviselője.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte: a keresztény hit megerősítésére napjainkban még nagyobb hangsúlyt kell fektetni. A beruházásokkal az egyház hitéleti, közösségi és kultúraépítő tevékenységét kívánják támogatni.

A kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyház felújítási munkálatai várhatóan 2022 húsvétjára fejeződnek be.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye; MTI

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria