Megújul a tatai Szent Kereszt felmagasztalása-templom

Hazai – 2019. június 6., csütörtök | 15:19

Megkezdődött a tatai Szent Kereszt felmagasztalása-templom külső felújítása. A rekonstrukcióról június 5-én tartott sajtótájékoztatót Veres András győri megyéspüspök, valamint Michl József, a város polgármestere.

A copf (késő barokk) stílusú tatai nagytemplom Franz Anton Pilgram, Fellner Jakab és Grossmann József építészek munkáját dicséri. A kéttornyú épület belső terének kialakítása többek között Mohl Adolf, Gött Antal, Schweiger Antal, illetve Mes György János nevéhez fűződik. Az 1990-es évek végére a templom állaga leromlott. A több szakaszban megszervezett renoválás keretében először a tető felújítását végezték el. A 2000-es évek elején megtörtént a templom vakolása is, a meglazult toronysisakokat pedig 2009 és 2010 folyamán építették újjá, vörösréz lemezzel burkolva. 2011 óta a templom melletti térrész II. János Pál pápa nevét viseli.

Veres András győri megyéspüspök a templom előtti Kossuth téren tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a templomoknak minden település életében rendkívüli jelentőségük van, nemcsak külső, városképi szempontból, hanem azért is, mert ahol templom van, ott a településnek van lelke. A felújítás a magyar kormány támogatása nélkül nem valósulhatna meg, s a kormánynak azért fontos egy ilyen beruházás, mert a templom mindenhol nemzeti érték. Ezek az épületek egy adott országról, településről beszélnek, és hozzájárulnak a turizmus fejlődéséhez is. Az pedig, hogy egy templom ne csupán külsőleg újuljon meg, hanem a közösségének lelki megerősödését is szolgálja, már az Egyház feladata – hangsúlyozta a főpásztor.

Michl József, Tata polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a város egyik kiemelkedő és régóta várt felújítása kezdődik el a magyar állam támogatásával. A templom megépítése az Esterházy család és a tatai lakosság támogatásával valósulhatott meg, s így vált a magyar kulturális, épített örökség kiemelkedő részévé.

Szép időszak adatott Tatán Havassy Bálint László plébánosnak, hiszen úgy lehet részese a templom felújításának, hogy közben a plébániai közösség is megújul – fogalmazott a polgármester, aki köszönetet mondott a Győri Egyházmegyének és Bencsik János országgyűlési képviselőnek, amiért már évek óta együttműködnek az önkormányzattal a felújítás ügyében, valamint Soltész Miklós államtitkárnak, aki segítette az egyházmegye kérését eljuttatni a magyar kormány felé.

Soltész Miklós államtitkár beszámolt arról, hogy a tatai nagytemplom rekonstrukcióját 625 millió forinttal támogatja a magyar kormány. A 2015-ben újjászületett Kossuth térrel együtt a városnak ez a területe méltán lehet a tataiak büszkesége. Soltész Miklós arról is tájékoztatott, hogy 25 millió forintos állami támogatás segítségével hamarosan megújul a Kálvária-dombon lévő Golgota-szoborcsoport is.

Bencsik János országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a templom felújításának kérdése már 2015-ben, a Kossuth téren zajló munkák megkezdésekor felmerült, s akkoriban meg is kezdődtek a tárgyalások az egyházmegyével a beruházásról. Az országgyűlési képviselő elmondta, már dolgoznak a tatai II. János Pál pápa tér megújításának és a templom mögötti parkoló végleges kialakításának tervein is.

A felújítás terveit Markos Anikó tatai építész, a Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara elnöke készítette el, a kivitelezést az ARTemisz & Sofia Építőipari Kft. végzi. A munkálatok várhatóan több mint egy évig tartanak majd, mivel műemlékről van szó, ezért a teljes homlokzati rekonstrukciót kő- és farestaurátor szakemberekre bízták, továbbá a nyílászárókat is helyreállítják vagy kicserélik. A templom homlokzatának színéről a felületek kijavítása után döntenek.

Forrás: Tata Város Önkormányzata; Győri Egyházmegye

Fotó: Tata Város Önkormányzata

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria