Megújul a váci székesegyház

Hazai – 2021. április 22., csütörtök | 17:17

A Váci Egyházmegye ezeréves fennállása alkalmából nagyszabású rekonstrukciót hajtanak végre a Nagyboldogasszonyról elnevezett főtemplomon. A váci székesegyház felújításáról Marton Zsolt váci megyéspüspök április 20-án adott ki közleményt.

Örömmel tájékoztatjuk az egyházmegye papságát és híveit, valamint Vác városának valamennyi polgárát, hogy a Váci Egyházmegye ezeréves fennállásának ünneplése kapcsán sor kerül a váci székesegyház nagyszabású rekonstrukciójára.

A rekonstrukció előkészítő munkálatai hamarosan megkezdődnek, ezért a székesegyház 2021. május 17-től várhatóan a 2022. év végéig zárva tart.

Emiatt a székesegyházi szentmisék helyett más belvárosi templomokban az alábbiak szerint tartunk szentmisét:
– a barátok templomában szombaton este 18 órakor (a 17 órai szentmise helyett), valamint vasárnap 10.30-kor;
– a piarista templomban vasárnap 11.30-kor;
– a fehérek templomában vasárnap 18 órakor;
– a Karolina-kápolnában hétköznapokon reggel 8 órakor.

A fentieken kívül a templomok szokásos miserendje nem változik.

Az ünnepélyes püspöki szertartások helyszíneiről a későbbiekben adunk tájékoztatást.

A rekonstrukció a magyar kormány egyes egyházi ingatlanok fejlesztésének támogatásáról szóló 1712/2020. (X. 30.) Korm. határozatával biztosított, 4 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatás felhasználásával valósul meg, amelynek keretében a püspökséghez tartozó, erősen felújításra szoruló Galamb utcai épületegyüttes is jelentősen megújul, valamint új funkciók ellátására is alkalmassá válik.

A munkálatok részleteiről, előrehaladásáról honlapunkon rendszeres tájékoztatást fogunk adni.

Miközben nagy öröm számunkra a felújítás lehetősége, tudjuk, hogy az elkövetkezendő időszak a vác-alsóvárosi plébánia és az egyházmegye központi liturgikus eseményeinek szempontjából a papság és a hívek részéről egyaránt türelmet, alkalmazkodást kíván. A felújítás miatt előforduló esetleges kellemetlenségekért mindannyiuk elnézését kérjük.

Bízunk benne, hogy székesegyházunk nélkülözésének „böjtje” után a megújult, megszépült liturgikus tér mindannyiunk örömére szolgál majd, közösségi összetartozásunk, lelki épülésünk javára válik, és hozzájárul őszinte istendicséretünk méltóságához és szépségéhez.

Buzdítunk mindenkit, hogy kísérje imádsággal azok munkáját, akik a felújításban részt vesznek!

Vác, 2021. április 20.

Marton Zsolt
váci püspök

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria