Megújult az Apor Vilmos Katolikus Főiskola váci campusa

Hazai – 2023. december 8., péntek | 11:07

Befejeződtek az Apor Vilmos Katolikus Főiskola váci campusának korszerűsítési munkálatai – adta hírül az intézmény december 6-án. A Schuszter Konstantin téren álló 240 éves, műemléki védettségű főépületet napelemekkel és új fűtési rendszerrel látták el, tetőszerkezetét és több mint kétszáz éves nyílászáróit felújították, a Szent Miklós téri épület homlokzata emellett szigetelést is kapott.

„A két épület korszerűsítésének köszönhetően energetikai kiadásaink akár a felére is csökkenhetnek, ami néhány hónappal ezelőtt még csak terv volt. Messze nem csak energetikai kérdésről, nem egyszerűen költségmegtakarításról van szó: mindez a mindennapi szakmai munkánkat is segíti” – mondta a december 5-i projektzáró sajtótájékoztatón Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora.

A főiskola 2022-ben nyerte el az Európai Unió és a magyar kormány által kiírt, építési beruházásra szóló támogatást, amelynek segítségével a váci campus két épületét újíthatták meg.

Az 501,74 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból korszerűsítették a műemléki védettség alatt álló főépület fűtési rendszerét, 322 nyílászárót újítottak fel vagy cseréltek ki, és 120 napelemet helyeztek el az épületen. A Szent Miklós téri épület homlokzata külső szigetelést is kapott. A projekt 2023. december 31-én zárul. Az intézmény saját forrásaival is hozzájárult a fejlesztésekhez: 200 millió forintot fordítottak a főépület tetőszerkezetének felújítására, de az elmúlt hónapokban mind a két épületen végeztek kisebb korszerűsítési munkálatokat.

A projektzáró sajtótájékoztatón Páli Mónika, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal osztályvezetője kiemelte: az Apor Vilmos Katolikus Főiskola a támogatást észszerű, hatékony és értéktartó fejlesztésekre fordította; a két váci épület korszerűsítése segíti az oktatók, a munkatársak munkáját, valamint a hallgatók tanulmányait is.

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskolának az egykori váci papi szeminárium copf stílusú, majdnem 7000 négyzetméteres épülete ad otthont, a Nagyboldogasszony-székesegyház szomszédságában, a Schuszter Konstantin téren. A Migazzi Kristóf püspök által építtetett szeminárium 1783-ra készült el, vagyis idén 240 éves.

„Mivel a főépület műemlék, a tervezési feladatok is összetettebbek voltak” – emelte ki Ádovics László, az Optisol Kft. tervező építészmérnöke, hozzátéve: a napelemeknek és az új kazánnak köszönhetően jelentős energetikai megtakarítás várható, és a két épület károsanyag-kibocsátása is jelentősen csökken majd. Ez utóbbi kiemelten fontos szempont volt a korszerűsítés során. „Katolikus főiskolaként hiszünk abban, hogy nagy jelentősége volt ennek a folyamatnak, hiszen a teremtett világ védelmének része, hogyan bánunk a ránk bízott természeti kincsekkel, erőforrásokkal, energiával” – mondta Gloviczki Zoltán rektor.

Forrás és fotó: Apor Vilmos Főiskola/Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria