Megújult az egri ciszterci templom főoltára

Megszentelt élet – 2020. november 20., péntek | 17:28

Befejeződött az egri Szent Bernát ciszterci templom főoltárának felújítása. A barokk oltárt november 19-én, Szent Erzsébet napján áldották meg ünnepi szentmise keretében, melyet Bérczi László Bernát zirci főapát mutatott be.

A zirci főapátot az ünnepség kezdetén Koós Ede, az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium spirituálisa köszöntötte.

„Vajon mit tud a mai ember számára üzenni nyolcszáz év távlatából Szent Erzsébet személye, hiszen más életet élünk, mint egy középkori ember, mások a problémáink és a világlátásunk” – tette föl a kérdést beszéde kezdetén a főapát, hozzátéve: bár a körülmények kívül mások, az ember belül ugyanaz. Szent Erzsébet azért tudott jó édesanya, feleség, kormányzó vagy éppen a szegények gondozója lenni, mert megtanult önmagán túlnézni, ebben pedig mély istenhite segítette – fogalmazott Bérczi László Bernát. A mai embernek nehéz boldogulnia, mert a céljait önmagán belül keresi. Én és én és én: megvalósítom magamat... Erzsébet megtanulta, hogy végső és igazi célját a Teremtőben keresse. Istenben való hit élt a szívében, tudta, hogy mindig békében lesz, ha Istennel harmóniában van.

A megújult oltárról a főapát elmondta, ez nem más, mint Jézus Krisztus keresztjének, az ő önfeláldozó halálának és végtelen szeretetének a szimbóluma. Ő számunkra a példa a tökéletes szeretetre – mondta.

A szentbeszéde után Bérczi László Bernát megáldotta a felújított főoltárt, amelybe később visszahelyezték az Oltáriszentséget.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria