Megújult az esztergomi Vitéz János német nemzetiségi katolikus iskola

Hazai – 2018. február 16., péntek | 15:13

Felújították az esztergomi Vitéz János Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskolát. A megújult intézményt február 16-án áldotta meg Snell György esztergom-budapesti segédpüspök.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága 2016-ban vette át az iskola fenntartását a Pázmány Péter Katolikus Egyetemtől. Az intézmény lehetőséget nyújt a német nemzetiségi nyelv és kultúra ápolására, a keresztény értékekre épít, ugyanakkor nyitott a más vallású, felekezetű és a nem vallásos tanulók számára is. A nyolc évfolyamos intézményben 409 gyermek tanul.

A 2017 júniusában elkezdett és most befejezett 300 millió forintos beruházás kormánytámogatásból valósult meg. Felújították az iskolaszárnynak helyet adó csaknem 3500 négyzetméteres épületet. Új elektromos hálózatot építettek ki, megújultak a vízvezetékek és a fűtési rendszer, korszerűsítették az öltözőket és a mosdókat. Hőszigetelték az épület homlokzatát, a tetőt, valamint a lábakon álló iskola alsó ártéri födémét, és új nyílászárókat építettek be.

A fenntartó 50 millió forintot nyert el a Magyar Kézilabda Szövetség pályázatán a tornaterem felújítására, a beruházást a közeljövőben kezdik meg.

A pénteki átadóünnepségen Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára úgy fogalmazott: természetes, hogy amikor a magyar emberek túlnyomó többsége fontos értéknek tartja a kereszténységet az életében, a kormány támogatja az egyházi iskolákat. Ma csaknem 120 ezer gyermeket nevelnek katolikus óvodában vagy iskolában, és mintegy 220 ezer gyermek jár más, többnyire keresztény felekezeti iskolába vagy óvodába az országban.

Az ünnepségen részt vett Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Esztergom és térsége országgyűlési képviselője is.

A megújult intézményt Snell György esztergom-budapesti segédpüspök áldotta meg.

Forrás: MTI; Kormány.hu

Fotó: Infoesztergom.hu/Oxi; MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria