Megújult a dettai templom orgonája

Külhoni – 2023. január 21., szombat | 12:01

Megújult a 20. század elején épült dettai katolikus templom korabeli orgonája. A felújításnak köszönhetően a Temesvári Római Katolikus Egyházmegyében található templom bekapcsolódhat akár a jeles Temesvári Orgonafesztiválba is.

A dettai római katolikus plébániatemplom 1900–1901 között épült neogótikus stílusban, és 1910-ben Szent Anna tiszteletére szentelte fel Csernoch János akkori csanádi püspök, későbbi esztergomi bíboros.

Franz Metz zenetudós a következőképpen ír a csodálatos dettai hangszerről: „A dettai római katolikus templom orgonáját Carl Leopold Wegenstein építette 1905-ben, rajta a felirat: Wegenstein C. L. Temesvárott. Pneumatikus traktúra és a szélláda alkotja. Az orgonaszekrényt és a konzolt kézi faragás díszíti gazdagon. A konzolon található felirat szerint a hangszert 1914-ben Richard Wegenstein (…) javította.

Sajnos, az orgona állapota már nem volt megfelelő sem a szentmisék zenei szolgálatára, sem koncerteken való közreműködésre, ezért tavaly az egyházközösség úgy döntött, hogy kezdeményezi a hangszer általános helyreállítását. A hangszert a csíkszentsimoni Sándor Péter orgonaépítő mester javította, aki a temesvári Új Ezredév református templom orgonáját is elkészítette.

A felújításról Lokodi Attila plébános elmondta: a javításának munkálataihoz a hívek közössége, sok zenekedvelő személy, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével Magyarország Kormánya nyújtott támogatást. A temesvári püspökség részéről az építészeti hivatal munkatársai kísérték figyelemmel a munkálatokat. A felújítás a szerződésnek megfelelően történt. Első fázisban leszerelték az összes membránozott részt és műhelybe szállították javításra, újramembránozásra. Ezt követően a játszóasztalt szerelték le, valamint a szélládát és fúvót, amit szintén műhelyben javítottak, illetve cserélték benne, ami szükséges volt. Következett a helyben maradt részek javítása, cseréje, valamint az összeszerelés.

A munkálat eredményeképpen az orgona visszakapta eredeti hangzását, ily módon a szentmisék sokkal felemelőbbé váltak. Ezenkívül most már „minőségi” orgonakoncerteket is tarthatnak a dettai templomban. Részt vehetnek akár a neves Temesvári Orgonafesztiválon (Timorgelfest), amelynek szervezői már megkeresték a plébániát.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria