Megújult a Nagyboldogasszony-templom Pitvaroson

Hazai – 2021. augusztus 4., szerda | 14:54

Megújult a pitvarosi Nagyboldogasszony-plébániatemplom. A munkálatoknak köszönhetően a helyi római katolikus közösség egy korszerű, ám hangulatában, megjelenésében egységes, harmonikus épületben gyűlhet össze, amely egyben a Szeged-Csanádi Egyházmegye első klimatizált temploma. Megáldására augusztus 8-án kerül sor.

A pitvarosi Nagyboldogasszony-plébániatemplom 1948 és 1950 között épült. Építésének előzménye az a történelmi esemény volt, amelyet „lakosságcsereként” emlegetnek a történészek. Csehszlovákia és Magyarország kölcsönösen kicserélte lakosait: 1947 és 1948 között mintegy 90 ezer felvidéki magyart internáltak Csehszlovákiából Magyarországra, és ennél jóval kevesebb szlovák nemzetiségű magyar állampolgár költözhetett Szlovákiába. Az események hatására a tisztán szlovák lakosságú, háromezer fős Pitvarosról 2600 szlovák evangélikus költözött el, és helyükre 2200 felvidéki katolikus magyar érkezett marhavagonokban, akiknek nem volt itt templomuk.

Először az iskolában tartották a szentmiséket, majd első lelkészük, Kiss Ferenc kezdeményezésére kezdték el gyűjteni a templom építéséhez szükséges pénzt. 1947 végén megkezdődött a templom építése. A 29 méter hosszú, 9 méter széles és 8 méter átlagos belmagasságú, egyhajós épületet egy helyi építészmérnök-hallgató, Árgyusi Imre tervezte Szabó Imre okleveles mérnök-tervező segítségével. A templom építése mintegy 200 ezer forintba került, amit adományokból gyűjtöttek össze. Az építkezést többek között a csanádi püspök és a püspökség, a környező plébániák és magánszemélyek támogatták.

A templom 1949 áprilisára készült el, és 1949 április 4-én szentelték fel Nagyboldogasszony tiszteletére, hiszen a pitvarosi magyarok nagy többsége a felvidéki Gútáról származott, ahol a templom szintén a Nagyboldogasszony titulust viselte. Az addig csak lelkészségi szintű közösséget 1950 karácsonyára emelte plébániai rangra Hamvas Endre csanádi püspök. Az építés különlegessége, hogy abban az egész közösség részt vett, kicsik és nagyok egyaránt, sőt még a helyi evangélikus szlovákok egy része is. A templomot teljes egészében helyi iparosok és mesterek építették. Berendezési tárgyainak egy része a szegedi Karolina Gimnázium megszűnt kápolnájából származik, az orgona 1964–ben került a templomba.

Az épületet az évek során több alkalommal kisebb mértékben felújították, 2013-ban a teljes homlokzat újult meg, illetve az előtetőt alakították át.

A legutóbbi pályázati támogatásnak köszönhetően a kivitelező – a szükséges lécezéssel, fóliázással – kicserélte a tetőhéjazatot, az épület talajvíz elleni szigetelését pedig úgynevezett falátvágásos technikával oldotta meg. Ezzel egy időben a külső lábazat is megújult.

A templom padlózata szintén talajvíz elleni szigetelést, valamint új kerámiaburkolatot kapott.  Megújult a teljes villamos hálózat, az elektromos energiát pedig napelemes rendszer biztosítja. Az épület fűtését és hűtését hőszivattyús rendszer működteti. Ez a Szeged-Csanádi Egyházmegye első klimatizált temploma.

A felújítás az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásából és hazai központi költségvetési támogatásból, mintegy ötven millió forintból valósult meg.

A megújult pitvarosi Nagyboldogasszony-templomban augusztus 8-án hálaadó búcsúi szentmisét tartanak, amelyet Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök celebrál majd.

Szerző: Kasuba Róbert, a pitvarosi Nagyboldogasszony-templom plébánosa

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria