Megújult a pécsi Néri Szent Fülöp-iskola

Hazai – 2019. március 14., csütörtök | 9:40

Jelentős felújítás valósult meg a közelmúltban a Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskolában. Március 11-én ünnepélyes keretek között adták át a megújult ebédlőt, tálalókonyhát, valamint technika- és számítástechnika-tantermet.

A Néri Szent Fülöp nevét viselő intézmény szegény sorsú diákok oktatását biztosítja Pécs északkeleti részén. Sok esetben olyan gyerekekről van szó, akiknek ez az egyetlen lehetőségük a tanulás által felkészülni az életre.

Megújult az épület teljes tetőszerkezete, az összes nyílászárót kicserélték. Kialakítottak egy új ebédlőt és egy európai szabványoknak is megfelelő tálalókonyhát. Az iskola korszerű technika- és számítástechnika-teremmel is bővült.

Dohóczki Péter, a Pécsi Egyházmegye gazdasági igazgatója a beruházás kapcsán elmondta, hogy ilyen típusú iskolákra nincs pályázati keret, de tekintettel arra, hogy a nagyobb iskolákra lehet pályázni, meg tudták oldani, hogy saját költségvetésből finanszírozzák a több mint 162 millió forintos fejlesztést. Az elmúlt évek tatarozási munkálatainak végére most ez a nagy felújítás tesz pontot és biztosítja a zavartalan üzemelést. Az intézmény oktatási tevékenysége eredményes, szépen fejlődik – tette hozzá a gazdasági vezető.

Az eseményen Czimmer Tamás, az iskola igazgatója megköszönte a Pécsi Egyházmegye munkatársainak, különösen Udvardy György püspöknek a támogatást és azt, hogy az iskola ügye mellé állt. „Az itt tanuló diákok helyzetét teljes mértékben javítja ez a beruházás, hiszen azok a technikai feltételek, amelyekre ma már azt mondjuk, hogy adottak kellene hogy legyenek, itt nem voltak meg. Ezt az iskolát állandóan be akarták zárni, állandóan összevonták. Tulajdonképpen itt az elmúlt egy-két évtizedben soha semmilyen fejlesztés nem történt” – mondta az intézményvezető.

Udvardy György pécsi megyéspüspök az együtt növekedés alkalmának, ünnepnek nevezte a hétfői napot: „Az együtt növekedésnek az ünnepe, mert az iskola sosem csak önmagában létezik, hanem abban a környezetben, amelynek a szíve és közepe. Az elmúlt években itt több olyan fejlesztés volt, ami nyilván hatással van az iskolára is, és azt gondolom, hogy ez nagyon meghatározó. Az együtt növekedésnek az ünnepe azért is, mert a város szerves részeként lehet ezt tenni, még akkor is, ha sajátos küzdelmekkel.”

A jövőbe vetett hitet mi sem tükrözi jobban, mint az igazgató és a tantestület évtizedes állhatatos harca és küzdelme a nehéz sorsban élő, de tanulni vágyó gyerekekért.

Az átadóünnepséget a kisiskolások éneke és a nagyobbak előadása tette színessé. Az iskola fúvószenekarának és vegyeskarának fellépése után a főpásztor megáldotta a megújult épületet.

Az egyházmegye idei terve a Néri Szent Fülöp-iskola udvarának felújítása, ahol majd játszóteret alakítanak ki. Napirenden van továbbá az intézmény teljes körű belső felújítása, ami a közeljövőben valósul meg.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Harasztovics Arnold

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria