Menekülteket fogadott be a körmendi plébános

Hazai – 2016. december 14., szerda | 8:01

Körmenden a sátrakból kialakított menekülttábor lakói a téli veszélyhelyzet miatt segítséget kértek és kaptak december 13-án Németh Zoltán plébánostól, aki nyolc főt befogadott a plébánia közösségi házába.

Bíró László, az MKPK családreferens püspöke és Sári Gabriella szociális testvér a menekültekkel

A Körmenden kialakult helyzetről beszámolva Németh Zoltán, a Szent Erzsébet-templom plébánosa szerkesztőségünknek elmondta, hogy a városban tartózkodó menekültek nehéz körülményeiről a Szombathelyi Egyházmegye kormányzójától, Császár Istvántól kapott tájékoztatást. Emellett egy afrikai menekült e-mailje is eljutott a plébánoshoz, melyben a hideg idő beálltával súlyosbodott helyzet miatt kértek segítséget.

Sári Gabriella szociális testvérrel – aki a Körmenden tartózkodó menekültek közül néhánnyal már találkozott korábban – felmérve a helyzetet döntöttek úgy, hogy nyolc menekültnek a plébánia közösségi termében biztosítanak átmeneti elhelyezést. A plébániára érkezők között van afrikai keresztény, baptista, kurd és szíriai muszlim. A plébános azt is elmondta, hogy egyikük az otthon maradt, a szíriai polgárháború sújtotta területen élő és szenvedő családjával folyamatosan tartja a kapcsolatot.

A fűtött közösségi helyiségben matracokat, takarókat biztosítottak a menekülteknek. „Többek számára a fatüzelésű kályha ismeretlen, nem tudják megfelelően használni, ezért is fagyoskodnak az éjszakai hidegben. Pszichésen, testileg és lelkileg is kifáradtak” – hangsúlyozta a plébános.

Németh Zoltán hozzátette, „az evangélium szelleme és Ferenc pápa útmutatása” szerint fontosnak érezte a segítségnyújtást. Tervei szerint néhány nap múlva karácsonyi vacsorával is megvendégelik a befogadott menekülteket. A város lakói közül néhányan szintén felajánlották segítségüket a nehéz helyzetben lévő emberek számára.

A plébános arról is beszámolt, hogy december 13-án, kedden Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége helyi csoportjának meghívására előadást tartott Körmenden. Ismertették a kialakult helyzetet a püspökkel, és a KÉSZ-rendezvényen jelen volt négy keresztény menekült is, akiket Sári Gabriella szociális testvér mutatott be Bíró Lászlónak és a résztvevőknek.

A kialakult helyzetről és a segítségnyújtásról Németh Zoltán körmendi plébános egyházi elöljárói mellett a helyi hatóságokat is tájékoztatta, és kapcsolatban áll velük.

Fotó: Bedőcs Gyula

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria