Merjünk tervezni, álmodni a közelgő új időre! – A hitoktatás napja a Pécsi Egyházmegyében

Hazai – 2021. április 14., szerda | 17:06

Idén online rendezték meg a hitoktatás napját a Pécsi Egyházmegyében április 10-én. A résztvevőket Felföldi László megyéspüspök köszöntötte. A képzés három és fél órája alatt száz hitoktató kapcsolódott be a programba.

A katekéták március eleje óta nem találkozhattak, csak a koordinátorokon és szakmai csoportokon keresztül tartották a kapcsolatot. A főpásztor köszöntőjében úgy fogalmazott: a mostani időszak olyan, mint egy edzőtábor, a hit edzőtábora. A szívünk mélyén hogyan tudjuk megélni a hitünket?

Ez az időszak a karizmák próbatétele.

A személyes találkozások hiánya a legnehezebb, ezt kiváltani, helyettesíteni lehetetlen. Ebben a helyzetben feladatunk a szinten tartás, továbbá erősíteni a hitet önmagunkban és a gyermekekben – segíteni a diákokat abban, hogy megtapasztalják a csenden, az imán keresztül Isten jelenlétét; segíteni őket abban, hogy maguk teremtsenek időt arra, hogy megszülethessen szívükben az Isten Szava, akarata. Ebből tudunk majd tovább építkezni.

Felföldi László püspök így buzdított: Figyeljünk az élet csodájára a természeten keresztül. Az isteni csoda átjárja életünket. Ezáltal pedig felismerjük, hogy mi is Isten csodája vagyunk. Isten ajándékot bízott ránk: az életet, a hivatásunkat. Ehhez karizmát adott, hogy tanúságot tegyünk róla. Ennek az ajándéknak a felfedezése betölti a szívünket, ez ad erőt a szolgálathoz.

Hamarosan eljön az új idő. Fontos, hogy merjünkk tervezni, álmodni, hogyan tudjuk jobban, szebben, hatásosabban, életszerűbben megélni a hit örömét. Átadni azt az élményt, hogy jó a keresztény közösség tagja lenni, jó az Istennel való kapcsolat. A szeretetnek és az életnek ez a húsvét utáni üzenete. Ez a húsvét utáni fény! – fogalmazott a megyéspüspök.

Csak egy gyertyányi fény vagyok, de ha ez Jézusról, az Életről, az újjászületésről, a lélek és a szív feltámadásáról szól, akkor ez mindennél gazdagabb és fontosabb.

A főpásztor után Hoffmann-né Toldi Ildikó drámapedagógus, pedagógiai fejlesztő, tréner vette át a szót. Versegi Beáta Mária CB nővér tavaly megjelent Punya, egy falat kenyér című történetében rejlő pedagógiai lehetőségekbe kaptak a résztvevők betekintést, drámapedagógiai eszközök segítségével. A szakember rámutatott, sokan dolgoznak a drámapedagógia eszközeivel a hittanórákon, de tudatosan kell figyelni arra, hogy egy-egy szerep mi mindent indít el egy gyermekben, milyen célok eléréséhez tudja hozzásegíteni a fiatalokat. A drámajáték célja a dolgok mély megértése, a rejtett tartalom felszínre hozása és tudatosítása.

Az előadás során szó volt arról, a Punya, egy falat kenyér történetben milyen szerepekbe lehet meghívni a gyerekeket, mit tudhatnak meg ennek segítségével magukról, a másikról; hogyan és miként lehet a szerep a motiváció eszköze; milyen hatással van a tanulásra; hogyan fordítható a tanulás javára; hogyan lehet a mesét felhasználni.

A találkozó harmadik részében a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való készülés állt a középpontban. Az egyes koordinátori csoportok a misszió témakörében gondolkozva kidolgoztak adott korosztályokra témákat, melyeket a hit- és erkölcstan, illetve a fakultatív hittanórákon online vagy jelenléti oktatás keretében lehet feldolgozni. A cél az volt, hogy újra ráirányítsák a figyelmet a NEK-re való készület fontosságára, az esemény jelentőségére, illetve a keresztény embernek az evangelizációban betöltött szerepére életkortól függetlenül.

A koordinátori csoportok változatos módszerekkel közelítették meg a témát, különböző korosztályokra koncentrálva az óvodától a középiskoláig. Minden csoport rövid, kedvcsináló anyagot állított össze, amelyet be is mutatott, hogy a hitoktatók bátrabban nyúljanak a közös anyaghoz.

Májusban két egymást követő héten az egyházmegye minden hittancsoportja a misszió témakörével foglalkozik az elkészült anyagok segítségével. A hitoktatók az „5 pont módszerre” épülő óravázlatokat és segédanyagokat kapnak.

A találkozó szomorú eseménye volt, hogy az egyik katekéta a koronavírus-járvány áldozata lett, pont a képzés napján tért haza az őt szerető Istenhez. A résztvevők együttérző szívvel imádkoztak érte és szeretteiért.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria