Mi Isten akarata a bezártság idején? – Gájer László személyes hangvételű videoblog-üzenete (1. rész)

Nézőpont – 2020. március 30., hétfő | 20:00

Gájer László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető egyetemi tanára, a Sant’Egidio közösség barátja szerkesztőségünk megkeresésére személyes hangvételű videobloggal szólítja meg a híveket a járvány idején: olyan kérdésekről elmélkedik, amelyek ebben a nehéz időben reményt adnak, segítenek befelé tekinteni, ugyanakkor kitekinteni a bezártságunkból.

Hogyan bontakozhat ki rajtunk keresztül Isten akarata a járvány idején? Mire hív Isten, hogy termékeny legyen ez az idő? Gájer László szentírási részeket, gondolatokat ajánl elmélkedésre, hogy Isten akarata valóban tevékeny legyen bennünk egy olyan időben, amikor nagyon kevés lehetőségünk van a látható tevékenységre.

Mit jelent számunkra Isten igéje, mit jelent az imádság? És mit jelent a szolidaritás, az együttérzés a bezártság idején? Hogyan tudunk együttérezni azokkal, akiknek korlátozott a mozgása, mert menekülttáborokban élnek, mert idősek, és nem tudják elhagyni a lakást, vagy mozgáskorlátozottak…

Az apostolokat bebörtönözték, de Isten igéjének terjedése nem állt meg a bezártság korlátainál, hanem átlépte azokat. Miért fontos kezünkbe venni a Szentírást, a rózsafüzért, gyakorolni az egyéni imádságot? Miért van arra szükség, hogy a bezártság ellenére Isten igéje növekedjék? Hogyan kereshetjük a hit megélésének szokatlan lehetőségeit? Hogyan tárulnak fel a nehéz helyzetekben a remény új lehetőségei? Hogyan keressünk találékonyan új utakat az imaéletünkben? Hiszünk-e abban, hogy az ima által valami új történik? Milyen spirituális jelentősége van az egyetemes békére való felhívásnak, és mit jelent ez személyes életünkben? Ehhez hasonló kérdésekkel szembesülhetünk Gájer László segítségével, aki arra buzdít mindenkit, hogy ne múljon el terméketlenül ez az idő, ami nem tér vissza.

 

Az első videót jelen írással egy időben közreadjuk. A videók heti rendszerességgel, hétfőn este lesznek elérhetők a Magyar Kurír YouTube-csatornáján

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria