Minden általa lett – Gyermekbúcsút tartottak Máriapócson

Hazai – 2024. május 14., kedd | 11:14

Május 11-én gyermekekkel népesült be a máriapócsi bazilika előtti tér. A gyermekbúcsú idén a világ teremtése és a teremtésvédelem jegyében szólította meg az oda érkező mintegy 2500 zarándokot.

A Görögkatolikus Metropólia számos egyházközségéből érkeztek görögkatolikus lelkipásztorok és a közösség gyermekei; sokukat szüleik, nagyszüleik is elkísérték. Görögkatolikus iskolák is képviseltették magukat, mások családilag utaztak a nemzeti kegyhelyre.

A szervezőcsapatot idén a Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működő mátészalkai Móricz Zsigmond Görögkatolikus Óvoda és Kéttannyelvű Általános Iskola és a Mária Kertje Görögkatolikus Óvoda vezetői – Tóth Dénes, Bojer Ilona és Bodnár Attila atya –, pedagógusai, munkatársai alkották; a helyszínen munkájukat segítették a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola hallgatói, a Görögkatolikus Papnevelő Intézet papnövendékei.

A téren tizenhét állomáson csodálkozhattak rá a gyerekek a teremtett világ szépségére minden érzékszervükkel, mindezt biblikus és krisztusi tanítással kiegészítve – mind-mind tudást és érdekes játékot is kínált az érdeklődőknek a különféle standoknál. Az interaktív állomásokat végigjárva a mottó – „minden általa lett” – evangéliumi szavai értelmet nyertek.

A kreatívsátorban szintén számos állomáson készíthettek a gyermekek alkotásokat: például keresztet, virágot, kulcstartót ragasztottak, színeztek, fűztek, vagy kötni tanultak.

A délelőtti ráhangolódást követte a mennybemenetel ünnepkörében tartott Szent Liturgia, melyet Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök jelenlétében celebrált Szabó Tamás pasztorális helynök, koncelebrált további tizennégy paptestvér, őket pedig húsz ministráns segítette a külső tábori oltár körül. A gyermekek hangsúlyos szerepe továbbá abban is megnyilvánult, hogy a kántori szolgálatba Gorcsa György főkántor mellett a Móricz-iskola diákjai kisebb kórusként kapcsolódtak be.

A mátészalkai iskola heteken keresztül készült arra, hogy szép nappá varázsolják mindenki számára a gyermekbúcsút; ez összhangban volt Szocska Ábel püspök ünnepi beszédének legelső gondolatával is.

A főpásztor Mózes első könyvéből kiindulva arra hívta fel a figyelmet, hogy Isten hogyan vélekedik a teremtett világról: »És látta Isten, hogy ez jó.« Vagyis Isten jó és szép világot teremtett.

A nyíregyházi megyéspüspök felhívta a gyermekek figyelmét arra, hogy fontos ezen a tudáson keresztül tekinteni önmagunkra, egymásra és a világra. Ezért vigyázni kell, hogy ne okozzunk fájdalmat se önmagunknak, se egymásnak, se a teremtett világnak. Szocska Ábel a gyerekek nyelvén szólt a belső szépségről, jóságról, melyet meglátni, megőrizni, csiszolni mindenkinek feladata – ezeket Isten akkor is felismeri bennünk, ha mi már lemondtunk róla.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria