Minden öröm az Isten ingyenes ajándéka – Görögkatolikus farsangi bált rendeztek Nyíregyházán

Hazai – 2020. február 10., hétfő | 16:05

A február 8-án, szombaton a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban mondott vecsernye a metropóliai bál nyitóimádságaként is szolgált. A hagyományos görögkatolikus farsangi ünnepségen a Continental Arénában mintegy kétezer vendég vett részt.

Az alkonyati istentiszteletet Papp Tibor, a Nyíregyházi Egyházmegye főhelynöke vezette, de együtt imádkozott a bálra készülőkkel a görögkatolikus metropólia három főpásztora, Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Orosz Atanáz miskolci és Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök is.

A böjti időszak felé közeledve az Egyház tanító célzattal történeteket, bibliai szereplőket állít vasárnapról vasárnapra a hívek elé; a soron következőhöz, a tékozló fiú történetéhez kapcsolódva elmélkedett Kocsis Fülöp a vecsernyén, kiemelve a példabeszédből a másik, az idősebb testvért, akinek az élethelyzetéhez a legközelebb érezhetjük magunkat a bál napján, „most, amikor az Isten gyermekeiként örömteli együttlétre készülünk. Ő az, aki az irgalmas Atya közelében otthon van. Mégis panaszkodik, hogy egy gödölyét sem kapott barátaival való mulatozásra” – mondta a metropolita.

„Mi, akik (...) vigadozásra készülünk, gondolunk-e arra, akitől ezt a gödölyényi örömöt kaptuk? Gondolunk-e az Atyára, aki irgalmas szívvel fogadta vissza a tékozló testvért? Tudok-e úgy örülni neki, hogy egy pillanatra sem felejtem: ez az öröm ajándék?” – tette fel a kérdést Kocsis Fülöp, hiszen

minden öröm az Isten ingyenes ajándéka. Nem kell végigjárnunk a tékozló fiú szörnyűséges útját, hogy tudjuk: szeret az Atya”.

Az alkonyati szertartás után a Continental Arénában találkoztak a bálozók; az ünnepségen minden generáció képviseltette magát a legkisebbektől (számukra gyereksarkot rendeztek be a szervezők foglalkoztatókkal és felügyelettel) az idősebb korosztályig.

A minden évben megrendezett farsangi összejövetel a három hierarcha köszöntésével kezdődött; mindhármuk nevében Szocska A. Ábel püspök házigazdaként nyitotta meg a bált egy rövid imádság kíséretében.

Ezután látványos biciklis bemutatóval indult az est: a Szent György Görögkatolikus Általános Iskolában 2019 szeptemberében megalakult Kisvárdai Művészkerékpár Egyesület tagjai, az intézmény diákjai és edzőjük zenére végzett gyakorlatait csodálhatták meg a vendégek.

Az elmaradhatatlan nyitótáncot a nagykállói Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium végzősei táncolták el.

A bálról szóló beszámoló teljes terjedelmében ITT olvasható.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: P. Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria