Mindenki éghajlatváltozási szakember lett? – Hetesi Zsolt a klímaváltozásról és Greta Thunbergről

Nézőpont – 2019. szeptember 24., kedd | 15:22

„Hölgyek és urak, a meteorológia és a fizika szak ötéves az egyetemen, és aki elvégzi, még mindig csak érti, hogy mit alkottak eddig mások elméleti téren; még öt-tíz év munka, mire maga is felelősen nyilatkozhat” – figyelmeztet Hetesi Zsolt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Fenntartható Tanulmányok Intézetének tudományos munkatársa a Facebookon szeptember 24-én közzétett bejegyzésében.

„Mi történt, hirtelen mindenki éghajlatváltozási szakember lett? Olvasom itt-ott a hozzászólásokat, van, aki a svéd kislányra haragszik – pedig amit mond, az döntő többségében pontosan igaz –, mások meg biztosan tudják, hogy mi és mi nem okozza az éghajlatváltozást...” – írja a szakember.

„Hölgyek és urak, a meteorológia és a fizika szak ötéves az egyetemen, és aki elvégzi, még mindig csak érti, hogy mit alkottak eddig mások elméleti téren; még öt-tíz év munka, mire maga is felelősen nyilatkozhat.”

Hetesi Zsolt ezután rámutat bejegyzésében: „Felelős, értékmegőrző, konzervatív oldalon elkötelezett embernek rendszerben kell látnia és gondolkodnia. Valami mintha megváltozott volna az elmúlt évtizedek alatt, ezt a kétkedők sem tagadják. Azt azonban, hogy mi okozza az éghajlat megszokottól eltérő viselkedését, eleddig csak az elfogadott modell képes elég kielégítően magyarázni: nevezetesen mi vagyunk azok, akik a légkör kényes egyensúlyát felborítottuk. A kétkedők nem tudtak még ilyen egyöntetűen elfogadott, a mai fizikának is részét jelentő magyarázatot találni, hogy ha nem az emberi üvegházgázok, akkor mi is az.

Szóval nem kell haragudni a svéd kislányra. Akár áll mögötte valaki, akár nem, akár felkarolták ezt a liberális gondolkodók, akár nem, a hajó süllyed, akkor is ha tagadjuk, sőt akkor is, ha tágítjuk a léket. A »szerintem nem«, az nem ellenérv. Greta Thunberg jelensége mögött állhatnak liberális gondolkodók, de a probléma fennáll: ha nem törődünk vele, azzal csak növeljük a bajt. Nem a jelenség, hanem a rá adott válaszok kell hogy megkülönböztessenek minket a szélsőséges eszmék terjesztőitől. S hogy ebbe mi fér bele? Jó lenne azokra a kutatókra bízni, akik értenek hozzá – vannak ilyenek, idehaza is.”

* * *

Hetesi Zsolt a tavalyi Katolikus Társadalmi Napok (Kattárs) keretében, Utunk a jövőbe címmel megrendezett teremtésvédelmi konferencián is előadást tartott a természet és az ember kapcsolatáról.

Forrás: Hetesi Zsolt Facebook-oldala

Fotó: Greta Thunberg Facebook-oldala, Caroline Stephens Facebook-oldala, Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria