Mindig Máriával a háttérben – Állandó diakónussá szentelték a Nyolc Boldogság Közösség tagját

Megszentelt élet – 2020. szeptember 13., vasárnap | 20:55

Szűz Mária szent nevének ünnepén, szeptember 12-én a kecskeméti Szentcsalád Plébánián Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök ünnepi szentmise keretében állandó diakónussá szentelte Takács Gábort, a Nyolc Boldogság Közösség Laikus Ágának véglegesen elkötelezett tagját.

A Nyolc Boldogság Közösség, a kecskeméti Szentcsalád Plébánia és a Kalocsa- Kecskeméti Főegyházmegye közös, bensőséges, örömteli ünnepén családtagok, barátok, papok és diakónusok, a helyi plébánia hívei, közösségi tagok vettek részt, akik ezen a délelőttön együtt álltak Takács Gábor mögött, hogy a közösség imájával kísérjék a diakónusszentelés liturgiáját.

Az ünnep szépségét emelte a plébánia kórusa. A szentmisén többek között a Nyolc Boldogság Közösség dalai csendültek fel, a plébánia Gábor által alapított ének- és zenekarának vezetésével.

Mária szent nevének ünnepén a Szűzanya személye kerül óhatatlanul a középpontba – kezdte homíliáját Mohos Gábor. – Noha pont Mária az, aki úgy főszereplő, hogy mindig a háttérben marad. Jelenléte elsősorban Jézusra, az ő hivatásának, titkának teljesen odaadó szolgálatára irányul. Ilyen a diakónusi szolgálat is: alázatra hív, hiszen a diakónus általában a háttérben szolgál, de ez a szolgálat elengedhetetlen ahhoz, hogy minden rendben menjen.

A diakónusi szolgálat sajátja, hogy nyitott tekintettel van jelen a közösségben, mindig meglátja a szükséget szenvedőt, s Jézust segítségül hívva igyekszik segíteni, mint ahogy Mária is Jézushoz fordul segítségért a kánai menyegzőn – fogalmazott a püspök.

A diakónusi hivatás nagyon szép aspektusa tehát a Jézussal való még mélyebb személyes kapcsolat, mely az egyházi rend szentségének sajátja, ami lehetővé teszi, hogy Isten kegyelme áramoljon felénk, közbenjáró imája által pedig kéréseink eljussanak az Atyához. Isten a világ teremtése előtt kiválasztott minket, kiválasztottságunk titka Isten szívében rejlik. Boldogok vagyunk, ha Máriával együtt hiszünk ebben a titokban, mert ez a titok segít mindig túljutni azokon az élet hozta kihívásokon, küzdelmeken, amik előttünk vannak még földi életünkben, innen tudunk mindig erőt meríteni. Az a kegyelem, amit ez a szentég közvetít, túlmutat ezen a világon, sokkal mélyebbre nyúló erőforrásunk, amelyet maga Isten ad és naponta megújít az imádság, a szentáldozás által, és azáltal, hogy szentségi életében részesülünk – folytatta homíliáját a szentelő püspök.

Befejezésképpen azt kívánta az újonnan szentelt diakónusnak, hogy a kiáradt kegyelem segítségével tudjon Isten szeretetével éltető erő lenni családja, a Szentcsalád Plébánia, a Nyolc Boldogság Közösség számára, és a szentségi ajándék által sokszoros gyümölcsöt hozzon.

Takács Gábor házas, három gyermek édesapja. A Kalocsa-Kecskeméti Érseki Bíróság irodavezetője, főszentszéki jegyző, kántor és hitoktató. Feleségével a Nyolc Boldogság Közösség laikus ágának véglegesen elkötelezett tagjai. Gábor a közösség Kecskeméten alakuló Fraternitásának felelőse.

Szöveg: Berényiné Szabó Ildikó/Nyolc Boldogság Közösség

Fotó: Lei Noel/Szentcsalád Plébánia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria