Mindszenty bíboros 75 évvel ezelőtti látogatására emlékeztek Csongrádon

Hazai – 2022. augusztus 18., csütörtök | 15:10

Augusztus 14-én volt a csongrádi Nagyboldogasszony-templom búcsúünnepe. A szentmisét Serfőző Levente, a Szeged-Csanádi Egyházmegye oktatási püspöki helynöke mutatta be. A búcsúi szentmiséhez kapcsolódva megemlékeztek Mindszenty József bíboros, hercegprímás 1947-es csongrádi látogatásáról.

A templom megtelt a csongrádi hívekkel és az ünnepre érkező zarándokokkal. A liturgia során cserkészek teljesítettek szolgálatot, akik a helyi közösség aktív tagjai. 

Serfőző Levente atya szentbeszédében Mária mennybemenetele kapcsán korunk kihívásairól beszélt, és Mária életének kiemelkedő eseményeit állította példaként az ünneplő közösség elé.

A szentmise végén Gyöngyössy Orsolya, a Tari László Múzeum igazgatóhelyettese emlékezett meg Mindszenty József hercegprímás 1947-es csongrádi látogatásáról.

„Ez volt a méltán sokat emlegetett Tiszai Mária-napok, melyet 1947. augusztus 15–17. között rendeztek Csongrádon. A Kiskunfélegyháza–Szentes vonalon három napon keresztül folyamatosan ingázva jártak a zsúfolásig telt vonatok, és közel félszáz településről hozták Csongrádra a zarándokokat. Pontos számukat ma sem tudjuk, a történészek szerint 60 és 80 ezer között van az igazság.

Augusztus 17-én, a városháza előtt felállított Mária-oltárnál mutatott be szentmisét Mindszenty József bíboros hercegprímás. Ezen az eseményen körülbelül 70 ezer ember vett részt, ennyien hallgatták a városháza erkélyéről mondott ünnepi beszédet. (...) Bátran kijelenthetem, hogy a Tiszai Mária-napok volt a legjelentősebb és legmeghatározóbb egyházi esemény Csongrádon.

Mindszenty bíboros szavai ma is erőt és büszkeséget kell hogy adjanak Csongrád népének: ennek a mély gyökerű, hajlékony és a viharok közepette is alkalmazkodó közösségnek a Tisza partján.”

A szentmisén közreműködött Busa Gabriella, a Csongrádi Zenebarátok Kórusa, valamint a Csongrádi Fúvószenekar.

A búcsúi szentmise ünnepi körmenettel és szentségi áldással zárult.

Szerző: Tapodi Krisztián diakónus

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Révész Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria