Mindszenty bíborosra emlékeztek Rómában, a Santo Stefano Rotondo-bazilikában

Külhoni – 2023. május 12., péntek | 12:54

Mindszenty József halálának évfordulója alkalmából Magyarország szentszéki nagykövetsége, a Pápai Magyar Egyházi Intézet és a Rómában élő magyar hívek közössége szervezésében május 11-én szentmisét mutattak be a Santo Stefano Rotondo-bazilikában, a bíboros egykori címtemplomában.

A koncelebrált szentmisét Gianfranco Ghirlanda bíboros, a Pápai Gergely Egyetem korábbi rektora és kánonjogász-professzora vezette, aki szentbeszédében a mártírsorsú bíboros életének példáját állította a résztvevők elé.

A szertartás elején Németh Norbert, a Pápai Magyar Egyházi Intézet (PMI) rektora, olaszországi magyar főlelkész mint házigazda köszöntötte a vendégeket; köszönetét fejezve ki mindazoknak, akik Mindszenty József boldoggá avatásáért imádkoznak és fáradoznak. Mindszenty bíboros tanúságtétele nemcsak a magyar egyházé, hanem az egész világegyházé – hangsúlyozta a PMI rektora.

Az ünnepélyes szentmisén részt vett a diplomáciai testület számos képviselőjével együtt Habsburg-Lotharingiai Eduárd szentszéki nagykövet, aki a szentmise végén Ferenc pápa Mindszenty bíborosról magyarországi apostoli látogatása során elmondott gondolatait idézte.

A megemlékező szentmisén jelen voltak a Mindszenty Alapítvány tagjai, valamint a Rómában dolgozó, illetve tanulmányokat folytató magyar papok és szerzetesek is.

Forrás és fotó: Pápai Magyar Egyházi Intézet

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria