Mindszenty Józsefről tartott előadást Kovács Gergely Szombathelyen

Hazai – 2017. november 27., hétfő | 18:53

Rendhagyó előadást tartott Kovács Gergely történész, posztulátor a Mindszenty Alapítvány képviselője november 24-én Szombathelyen.

Kovács Gergely nem a már jól ismert életrajzi adatokat sorolta, hanem Mindszenty Józsefet mint embert állította a hallgatóság elé példaképnek. „Mindszenty József tudta magáról, hogy nem könnyű személyiség, de mindenkinek a szemébe tudott nézni és akart is nézni – hangsúlyozta a posztulátor. Krisztust látta az emberekben. Értük dolgozott, értük volt határozott, olykor talán kemény fellépésű. De értük tudott változni is: lett atyaibb, ahogy ezt veszprémi püspöki kinevezésekkor kérte tőle a Szentatya. És értük vállalta az üldözést, a szenvedést, és adott példát kora és a ma emberének is: állt Istenért, Egyházért és hazáért.”

Előadásában Kovács Gergely az egyes helyzetek mögött lévő emberi, történelmi szálakat igyekezett felmutatni a hallgatóságnak. „Mindszenty József egész életműve a szeretetről, Krisztus szeretetéről tesz tanúságot. Ez segítette őt helytállóvá tenni a nehéz helyzetekben – mondta Kovács Gergely. Mindszenty József ügyében a Történészek Bizottsága már értékelte az ügyben készült eljárás anyagát. Ez hosszú ideig tartott. A következő nagy lépés jövő nyáron lesz az ügyben, amikor a Teológusok Kongresszusa az életszentségről hoz majd döntést. Ez azért fontos, mert az ő döntésük kerül majd a Szentek Ügyeinek Kongregációjának szűk körű, püspökökből, bíborosokból álló testülete elé, akik javaslatukat majd átadják a pápának.”

Kovács Gergely a Szombathelyi Egyházmegye vértanú sorsú papja, Brenner János boldoggá avatási eljárásában is részt vett. Kiemelte: mind Mindszenty József, mind Brenner János esetében igaz, hogy az emberek őrizték emléküket, példájukat.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria