Mondjunk igent az életre! – Szobrot állítottak Mohácson a meg nem születettek emlékére

Hazai – 2020. szeptember 19., szombat | 12:02

„Magzatokért, gyermekekért, akiknek rövid földi élete ÜZENET” – olvasható a Keresztény Édesanyák Szent Mónika Közösség kezdeményezésére a mohácsi temetőben felállított emlékmű oldalán. A szobrot szeptember 15-én, a meg nem született gyermekek emléknapján áldották meg.

Ez az emlékhely szimbólum és jelkép – mondta Nyúl Viktor pasztorális helynök a szobor leleplezése és megáldása előtt. – Jelképe a gyászunknak, a szomorúságunknak és emlékhelye az imádságunknak. Gyászoljuk mindazokat a gyermekeket, akiket megöltek az abortusz szörnyű bűncselekményével. Imádkozunk értük, engesztelünk, Isten irgalmát kérjük a családtagokra, minden emberre. Ugyanakkor ez az emlékhely kifejezi a reményünket abban, hogy Isten az irgalom, a megbocsájtás Istene. Isten nem tesz egyenlőségjelet a bűn és a bűnös között. Isten a bűnt utasítja el, de a bűnös emberre mindig igent mond, meghívva őt a megtérésre, a bűnbánatra. Végül ez az emlékhely szimbóluma az új kezdetnek: elhatározásunknak az evangéliumban gyökerező életvédelem mellett.

A Pécsi Egyházmegye pasztorális helynöke buzdított, hogy legyen ez az emlékhely elhatározás a részünkről, hogy nemet mondunk a halál kultúrájára, nemet mondunk mindazon kísértésekre, amelyek az életet támadják; legyen ez egy elhatározás részünkről, fogjunk össze az élet védelmében, a gyengék, a gyermekek és az embriók védelmében.

Mi azért lehetünk itt, azért állhatunk itt, mert annak idején a szüleink igent mondtak az életünkre. Adjunk hálát az élet Urának, és adjunk hálát a szüleinknek. Imádkozzunk azért, hogy tudjuk védeni az életet, tudjunk kiállni a család értéke mellett, a férfi és a nő szeretetkapcsolatára épülő felbonthatatlan házasság mellett, védve az ember identitását, a maga férfiúi és női mivoltában. Mondjunk igent az életre, bízzuk a meg nem született gyermekeket, családtagjaikat Isten gyógyító irgalmára – kérte az emlékezésre összegyűlteket Nyúl Viktor.

A beszéd alatt Bacsmai László mohácsi plébános, kerületi esperes leleplezte a könnycseppet ábrázoló szobrot, amelyet a pasztorális helynök áldott meg. Ezt követően az emlékmű talapzatánál mécseseket helyeztek el a jelenlévők, majd szentmisét ünnepeltek a temető kápolnája előtti téren.

A szobor felállítása széles körű összefogás eredményeként, a plébánia közössége, a város és a helyiek adományából valósult meg.

A Szent Mónika Közösség kezdeményezésének célja, hogy felhívja a figyelmet a meg nem születettekre, valamint emléket állítson a rövid földi életet élt gyermekeknek.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Harasztovics Arnold

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria