Most szombaton újra nagymarosi találkozó – ezúttal az irgalmasság jegyében

Hazai – 2016. május 18., szerda | 19:59

Május 21-én újra sor kerül a Nagymarosi Ifjúsági Találkozóra, amely a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő, évente kétszer (májusban és októberben) megrendezett országos lelkinapja. A találkozó témája az irgalom, mottója: „Boldogok az irgalmasok”.

„Nagymaros” története négy évtizedre nyúlik vissza, amikor Sillye Jenő és barátai a Dunakanyarban énekes-imádságos összejöveteleket szerveztek, amelyeket később a fiatalokkal foglalkozó papok, köztük Balás Béla – ma kaposvári megyéspüspök – és Kerényi Lajos pártfogásukba vettek, és segítettek folyamatossá tenni a találkozók megrendezését. Az országos lelkinap sok határon túli fiatalt is vonz, különösen a közeli Felvidékről.

A szombati találkozóra a nagymarosi levélben (elérhető a rendezvény megújult honlapján) feltett kérdések átgondolásával, elmélyítésével is készülhetnek a fiatalok:

1.) Mi jut elsőre eszedbe az irgalom szó hallatán? Milyen önkéntelen érzés fog el ilyenkor?
2.) Milyen módon (mikor, hogyan) tapasztaltad már meg az életedben Isten irántad való ingyenes szeretetét?
3.) Mit jelent számodra irgalmasnak lenni másokhoz?

A délutáni szentmise főcelebránsa és szónoka Snell György, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke lesz.

A találkozó vázlatos napirendje:

• 9.00: közös reggeli ima – Sillye Jenő és barátai vezetésével (plébániakert)
• 10.00: főelőadás – Béri László Renátó kármelita szerzetes, majd
• szentségimádás Renátó atya és Sillye Jenőék vezetésével (plébániakert)
• 12.00: fakultációk (különböző helyszíneken)
• 13.30: ebédszünet, személyes találkozások lehetősége
• 15.30: énekpróba a szentmisére
• 16.00: szentmise – főcelebráns: Snell György püspök (plébániakert)
• 18.00: közös éneklés a Majorchestra kórussal, majd táncház a Jászok együttessel (plébániakert)

Az előadás után a fiatalok különböző fakultációkon vehetnek részt:

• Béri László Renátó kármelita szerzetest a művelődési házban kérdezhetik tovább a témáról az érdeklődők.

• A református templom biblikus műhelynek ad helyet, ahol Radnóti Mária szociális testvér várja az érdeklődőket.

• A város felett magasodó kálvárián Brückner Ákos Előd, Somogyi Sándor, Várnai Péter és Lejtényi Emánuel atyák válaszolnak a fiatalok kérdéseire.

• A templomban a „keresők” számára tart előadást Kerényi Lajos atya.

• A Cenacolo közösség tagjai a plébániakertben tesznek tanúságot. A Cenacolo keresztény közösség, amely befogadja az utat tévesztett, csalódott, reményvesztett fiatalokat, akik arra vágynak, hogy megtalálják önmagukat, az élet értelmét és örömét.

Az irgalom alapvető tapasztalatának megjelenése a ferences lelkiség sokszínűségében címmel különböző közösségekhez tartozó ferences nővérek interaktív tanúságtételére kerül sor a családi napköziben.

Döntéshozás és elköteleződés, hűség egy életre és hűség a mindennapokban. Mit kell tennem itt és most, hogy szent legyek? Hogyan tudok kitartani az életdöntésemben? Hogyan tudom apróbb célokra felosztani a nagyobb célomat? Ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat az Iránytű hivatástisztázó műhely a résztvevőkkel a Szent Márton Közösségi Házban. A fakultációt vezetik: Csépányi Gábor, Fecske Orsolya SSS, Petres Lúcia OP, Mézinger Gabriella SJC és Nagy Bálint SJ.

• Az Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálat munkatársai szeretettel várják a személyes beszélgetésre vágyókat a Szent Márton Közösségi Ház udvarán.

• Az altemplomban csendes szentségimádást tartanak.

Az előadás végétől a szentmise kezdetéig lehetőség van gyónásra, lelkibeszélgetésre.

A találkozó helyszínén egész nap több szerzetesrendet, ifjúsági szervezetet, lelkiségi mozgalmat, illetve programot (Jó Pásztor Nővérek, Katolikus Ifjúsági Mozgalom, szaléziak, Kovászoló, Emberhalászok, Mária Rádió, Mária Út, Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület, pálos nővérek, szegedi Szent Imre Szakkollégium, Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola) bemutató standok várják az érdeklődőket.

A Nagymarosi Ifjúsági Találkozó részeként 1989 óta szervezik meg a Gyerekmarost, a fiatalabbak és a gyerekek lelkinapját, amelyen évről évre közel nyolcszázan vesznek részt, korosztályok szerint öt altáborban (kis altábor: óvodások és 1. osztályosok, nagy I. altábor: 2–4. osztályosok, nagy II. altábor: 5–6. osztályosok, Kamaszmaros: 7–8. osztályosok, Diákmaros: 9–10. osztályosok).

Egy-egy altábor több kiscsoportot foglal magában, amelyekben 10-12 gyermek alkot közösséget egymással és csoportvezetőikkel. A szervezők a programokkal (kiscsoportos foglalkozás, közös imádság, énekek és sok-sok játék) igyekeznek hozzásegíteni minden résztvevőt, hogy valóban találkozhassanak Jézussal és az ő barátaival. A lelki épüléshez az ugyancsak korosztályonként megtartott hittan járul hozzá, majd a Gyerekmarosba bekapcsolódók közösen vesznek részt a szentségimádáson és a szentmisén is. A Gyerekmaros helyszíne a Szob irányában 10-15 percnyi gyaloglással elérhető Duna-part.

Forrás: MKPK Sajtószolgálat

Fotó: Tibély Gergő

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria