Nagy Katalin kapta idén a Boldog Batthyány László-díjat

Hazai – 2019. január 23., szerda | 16:56

Nagy Katalin belgyógyász-kardiológus főorvosnak Székely János megyéspüspök adta át „A test és a lélek orvosa – Boldog Batthyány László-díj” elnevezésű elismerést és az oklevelet Körmenden január 22-én, „a szegények orvosa” emléknapján.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Batthyány család hosszú évszázadokon át meghatározó szerepet játszott Körmend történetében. Egyik utolsó kiemelkedő alakja a boldoggá avatott Batthyány-Strattmann László volt, aki körmendi kastélyában kórházat alakított ki. Tisztelete ma is él a városban, amit jól mutat, hogy a Szent Erzsébet-templomban kiállítást rendeztek munkásságáról, életéről, Körmend pedig patrónusának választotta.

A Szombathelyi Egyházmegye kezdeményezésére minden évben halálának napján, emléknapján, január 22-én adják át a 2018-ban alapított „A test és a lélek orvosa – Boldog Batthyány László-díj” elnevezésű elismerést. Idén az egyházmegye és a város közösen szervezte és rendezte a programot, mely a kastély színháztermében kezdődött. Köszöntőt mondott Bebes István polgármester, majd az orvosi hivatás és a hit kapcsolatáról Gerencsér József főorvos tartott előadást.

A díjazott, Nagy Katalin méltatását Császár István általános helynök olvasta fel, hangsúlyozva, hogy a szombathelyi Markusovszky Kórház főorvosa a kiemelkedő szakmai munka mellett hitvalló keresztény életet is él. Hozzátette, Nagy Katalin leginkább a betegágy mellett szeret dolgozni, a szenvedő Krisztust látja a betegekben; nemcsak a beteg testre figyel, hanem az egész emberre, a lelkükre is: imádkozik értük, szentmisét ajánl fel értük. Hitét nyíltan megvallja, ebből merít erőt a mindennapi feladatok elvégzéséhez.

Nagy Katalin a díjat megköszönve elmondta, a kórházban csapatban dolgoznak, így az elismerést kollégái közül bármelyikükkel megosztaná.

A program a Szent Erzsébet-templomban folytatódott, ahol Székely János megyéspüspök volt az ünnepi szentmise főcelebránsa. Szentbeszédében – a szentleckében elhangzó szeretethimnuszra utalva – kiemelte: a szeretet csodálatos erő, amely szebbé tudja tenni az emberek életét. Ám sokan a szeretetet birtoklásnak tekintik: megszerzek valakit magamnak, és használom, amíg nekem fontos. De a szeretet nem birtoklás, nem élvezethez hasonló, hanem művészet: képesség arra, hogy önmagamból és a másikból kincseket hozzak elő. A szeretet állandó cselekvés, teremtő erő.

Boldog Batthyány-Strattmann László életét a szeretethimnusz hatotta át. Ebből kiindulva igyekezett orvosi munkáját is végezni és így közelíteni a betegekhez, testüket és lelküket igyekezett ápolni, gyógyítani, szolgálni, mert tudta, hogy ez a kettő elválaszthatatlan. Támpontokat adott az orvosoknak, hogyan bánjanak a betegekkel – emlékeztetett Székely János, majd kiemelte, hogy a mai orvosoknak is hasonlóképpen kell a betegekkel foglalkozniuk.

Nagy Katalin méltatása, a díj átadása és Székely János megyéspüspök szentbeszéde megtekinthető a Szombathelyi Egyházmegye YouTube-csatornáján.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria