Nagyböjti hitélet határon innen és túl – A miskolci szakkollégium estje Szocska Ábellel

Kitekintő – 2021. március 3., szerda | 11:57

Szocska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke vezetésével tartott online hitéleti vitaestet a miskolci Romzsa Tódor Görögkatolikus Szakkollégium február 25-én. Levcsenkó Helga számolt be az eseményről.

Szocska Ábel püspök mesélt a Kárpátalján töltött gyermekkoráról, arról, hogyan élte meg görögkatolikus hitét a családjában és közösségében. Elmondta, hogy gyermekként nem érzékelte a kárpátaljai görögkatolikusok hányatott sorsát, és ezt családjának köszönheti. Magyarországra érkezését követően jutott tudomására, hogy vallását üldözték a határon túl.

A jelenbe visszakanyarodva kiemelte, mennyire fontos a mai világban, hogy tükröt állítsunk magunk elé.

Egy „igazmondó tükörre” van szükségünk ahhoz, hogy meglássuk, kik is vagyunk valójában.

Sajnos a 21. században az emberek a mobiltelefonjuk, az internetes közösségi oldalak által „néznek tükörbe”, és ez torz valóságot mutat. A püspök javaslata, hogy

legalább a nagyböjti időszakban próbáljunk más módon „tükörbe nézni”, mégpedig az imádság által.

Ezt követően arról beszélt, miként éli meg a nagyböjti időszakot, majd arra volt kíváncsi, hogy a részt vevő fiatalok miként tekintenek erre az időszakra. A hallgatók a hús elhagyása mellett leginkább a több imádság, a másoknak való segítségnyújtás és az online tértől való tartózkodás által készülnek Jézus feltámadásának ünnepére.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria