Nagyboldogasszony-napi búcsú a Mátyás-templomban

Hazai – 2017. augusztus 16., szerda | 13:42

Búcsúját ünnepelte augusztus 15-én a budavári Nagyboldogasszony-, ismertebb nevén Mátyás-templom. Mária mennybevételének ünnepén Lambert Zoltán kanonok, városmajori plébános mutatott be szentmisét, majd Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta a hamarosan teljesen megújuló plébániát.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A búcsúi szentmisén Lambert Zoltánnal koncelebrált Süllei László, a Mátyás-templom plébánosa; Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának dékánja, illetve az espereskerület több papja.

Mekkora csoda életünk első pillanata – ezt fejtette ki szentbeszédében a főcelebráns. Már a házasság is, amelyben két ember szeretetben egymásnak adja magát, hatalmas csoda, ugyanígy csoda fogantatásunk, amelynek biológiai folyamatát a mai kor technikájának köszönhetően már szemmel is láthatjuk. A legörömtelibb azonban az a fogantatás pillanatában, hogy az Úr ekkor teremti meg halhatatlan lelkünket. Az ember ráadásul valóban Isten munkatársa lehet a teremtésben az élet továbbadása révén – mutatott rá a plébános, aki jövőre ünnepli szolgálata kezdetének ötvenedik évfordulóját a Városmajorban.

Az első emberpár elbukta Isten szeretetének próbáját, de Isten a rájuk kiszabott büntetéssel egy időben mindannyiunk számára reménysugarat adott, hogy megment minket – tette hozzá a szónok. A megváltás munkatársának választotta ki Máriát. Az idős szülők, Anna és Joachim nem is tudtak róla, hogy lányuk bűn nélkül fogantatott. Mária hűségesen betöltötte Istentől kapott feladatát, hitét és reményét soha nem veszítette el, akkor sem, amikor fiát keresztre feszítették.

A mennybe fölvett Szűzanya ünnepét a hálának, az örömnek és a reménynek kell meghatároznia – mutatott rá Lambert Zoltán. A hálának, hogy Szűz Mária bizalommal viseltetett Isten iránt, és a szenvedéseket is vállalta miértünk; az örömnek, hogy nem vagyunk elveszve; s a reménynek, hiszen a Szűzanya életében is voltak reménytelen napok, de ő végig kitartott.

Az ünnepi szentmisét követően Erdő Péter bíboros megáldotta a Mátyás-templom plébániáját az Úri utcában, amelynek felújítása hamarosan befejeződik.

Fotó: Merényi Zita

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria