Ne félj a szerzetességtől! – Kocsis Fülöp érsek-metropolita videósorozata

Megszentelt élet – 2020. május 21., csütörtök | 20:00

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita néhány perces videókban szólította meg a fiatalokat a szerzetesség témájában. A Hajdúdorogi Főegyházmegye honlapján megjelent nyolcrészes sorozatban Fülöp atya a szerzetesség alapkérdéseit veti fel; bátorítva a szerzetesi hivatás iránt érdeklődőket.

A főpásztor, aki maga is szerzetes, nagy nyíltsággal beszél a szerzetesi élet kihívásairól. És rávilágít arra, hogy ami kívülről félelmetesnek tűnik, az belépve micsoda pompás, új világot tár föl...

Az első videóban arról esik szó, hogy mit jelent ma a szerzetesség. Kocsis Fülöp fölteszi a kérdést: Miért nem hallják meg ma a fiatalok a hívást? Hiszen az Isten ma is hív embereket a szerzetességre. Vajon azért, mert túl nagy a zaj? Mert ebben az ordító világban minden azt kiabálja, hogy nincs szükségünk Istenre? Sokan nem mernek rálépni az útra, amelyen nehéz járni. A metropolita arra biztat, hogy ne féljünk ettől: „Az ember csak ott tud boldog lenni, ahová az Isten hívja, ahová Isten helyezi őt.”

A második rész központi kérdése: Miről kell lemondania annak, aki szerzetes lesz? Fülöp atya kimondja: Mindenről. De mit kap érte cserébe, aki mégis igent mond a hívásra? Magát az Istent. Aki egyedül képes betölteni a vágyakat, teljessé tenni az életet. Az lesz igazán a miénk, amit odaadunk. Az igazán szabad az, aki mindent odaad. És megkapja érte az Istent.

A további részek témái:

Ne félj a magánytól! „A szerzetességben megélt magány nem egyedüllét, hanem állandó Istennel való lét.”

Nem unalmas a szerzetesség? Szerzetesként azzal töltöd az életed, hogy egyre jobban fölfedezed, hogy mit adott neked az Isten. „A belső út sokkal szövevényesebb, sokkal rejtelmesebb és sokkal kalandosabb, mint amit a világ kínálni tud. A szerzetesi élet a leggazdagabb, a legdúsabb az élményekben.”

– A monostor zártsága. Amikor be vagyok zárva, akkor kénytelen vagyok befelé figyelni, önmagammal szembesülni. „A bezártságban fedezem fel, hogy mit jelent az Istennel való szerelem.”

– A szexualitás az Isten egyik legszebb, legizgalmasabb ajándéka. Olyan ajándék, amelyet azonban nem követelhetek önmagamnak. „A lemondással a szexualitás átalakul – nem könnyű... – az Istenért való lángolássá.”

– A legnehezebb a szerzetességben az önakarat, az ego, az én elengedése.

Senki sem tud saját akaratából és képességeiből szerzetességet építeni. Csak Isten képes erre. Add oda magadat, és higgy abban, hogy a mindenható Isten átformál és szerzetessé, szentté tud tenni. „A szerzetesség nem természetes életforma... de nem is természetellenes... hanem természetfölötti.”

A videókat egybegyűjtve ITT találják.

* * *

Fülöp atyának nem a szerzetességről szóló az egyetlen videósorozata: április eleje óta versekkel örvendezteti meg az irodalmat szeretőket szombatonként. A videókat a Hajdúdorogi Főegyházmegye honlapján, a KULTÚRA és a KOCSIS FÜLÖP ÉRSEK címkék alatt találjuk.

A beharangozót ITT olvashatják.

Forrás és képek: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír
(bh)

Kapcsolódó fotógaléria