Néhány olasz egyházmegyében a koronavírus miatt nem tartanak szentmiséket, elmarad a hamvazkodás

Kitekintő – 2020. február 24., hétfő | 13:47

A milánói főegyházmegyében Mario Delpini érsek február 23-a vasárnap estétől felfüggesztette a szentmisék bemutatását és az oratóriumok programjait. Ugyanezek az intézkedések érvényesek a velencei egyházmegyében, illetve az idő előrehaladtával egyre több egyházmegyében vezetnek be hasonló vagy kevésbé szigorú intézkedéseket.

A vírus terjedésének hírére először enyhébb intézkedéseket hoztak, elrendelték, hogy a hívek ne fogjanak kezet a kiengesztelődéskor, csak kézbe áldozhassanak, és kiürítették a szenteltvíztartókat. Február 23-ától azonban a milánói főegyházmegye területén bizonytalan időre szünetel a szentmisék bemutatása és az oratóriumi tevékenységek, a Lombardia tartomány vezetősége által hozott rendelkezéseknek megfelelően.

Az érintett egyházmegyékben megtartják az esküvőket és a temetéseket, de csak a rokonok lehetnek jelen. Nem tartanak viszont a templomokban keresztelőt, elsőáldozást, bérmálást. A templomok általában nyitva tartanak, de csak egyéni imádságra, nem pedig szertartásokra, ahol sok ember gyűlik össze, beleértve a hamvazószerdai szentmisét és a pénteki keresztúti ájtatosságokat. Éppen a tömeg miatt Velencében a Szent Márk-székesegyház zárva tart. Arra kérik a híveket, hogy hamvazószerdán szakítsanak időt az imádságra, elmélkedésre, és lehetőség szerint kövessék a szertartásokat a rádión vagy a televízión keresztül. 

A hittanórák, képzések, papi találkozók is elmaradnak. Az ingyenkonyhák, hajléktalanszolgálatok is bezárnak, az ételt dobozokban adják oda a rászorulóknak, és az épületeken kívül lehet elfogyasztani.

Forrás: Chiesadimilano.it, Patriarcatodivenezia.it

Fotó: Konzuliszolgálat.kormány.hu

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria