Nekünk maga Jézus Krisztus a barátunk – Advent Nyíregyházán

Hazai – 2023. december 6., szerda | 13:51

Nyíregyháza belvárosának ünnepi fényeit is felkapcsolták, és meggyújtották a város koszorúján az első gyertyát december 3-án. A történelmi egyházak vasárnapról vasárnapra segítik a város főterén a készületet, idén elsőként a görögkatolikusok, Szocska Ábel megyéspüspök vezetésével.

A városháza előtt felállított színpadon elsőként a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola 3. a osztályos tanulói villantottak fel egy kicsiny részletet Szent Miklós életéből; énekeltek, verset mondtak.

Ezt követően Kovács Ferenc polgármester felkapcsolta a díszkivilágítást.

Az ünnepi fények között érkezett a színpadra Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök, paptestvérei és családjaik, a székesegyház ifjúsági kórusa, valamint a papnövendékek. A főpásztor lelki útravalóval ajándékozta meg a hallgatóságot.

„Hogy szép legyen a karácsonyunk, az készület nélkül nem megy. Arra hívják fel az adventi gyertyák is figyelmünket, hogy megtegyük a magunk lehetőségei szerint, amit lehet. A katonákat kiképzésük alatt arra biztatják, hogy szerezzenek barátokat a katonatársak körében, hogy legyenek bajtársak. Hiszen sokkal jobban igyekszünk segíteni azokon, akiket barátainknak tartunk, akiket szeretünk.

Nekünk, keresztényeknek is így kellene élnünk, viselkednünk, az előttünk álló hetekben még inkább. Keressük meg barátainkat, kérjünk bocsánatot attól, akit megbántottunk, nagylelkűen ajándékozzunk meg olyanokat, akik rászorulnak.

Jézus Krisztus azért született, hogy mindannyiunk barátja legyen. Amikor bajban vagyunk, rá számíthatunk, ő nem hagy bennünket magunkra. Nekünk nem akárki, hanem maga Jézus Krisztus a barátunk”

– emlékeztetett a püspök.

Szocska Ábel elmélkedésének elhangzása után a városi vezetők és a főpásztor az adventi koszorúhoz vonult, és közösen meggyújtották rajta az első gyertyát.

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria