Németh Emma és Farkas István kapta idén a Gelsey-díjat

Hazai – 2015. december 9., szerda | 8:57

November 8-án, Szegeden Báró Gelsey Vilmos-díjjal ismerték el Németh Emma szociális testvért, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságának gazdasági főtanácsadóját; Farkas István piarista szerzetes tanár pedig a magyar köznevelésért végzett munkájáért Báró Gelsey Vilmos-nagydíjat kapott.


Az elismeréseket kedden – a névadó jelenlétében – Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök és Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora adta át a kitüntetetteknek.

A Báró Gelsey Vilmos-díjjal kitüntetett Németh Emma szociális testvér, szerzetes közgazdász diplomáját Budapesten szerezte, majd ugyanitt doktorált 1985-ben. Jelenleg a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságának gazdasági főtanácsadója. Az 1990-es évek második felétől segíti az egyházak, szerzetesrendek, egyházi intézmények munkáját. A püspöki konferencia megbízásából számtalan jogszabálytervezet és köznevelést érintő tervezet véleményezését végezte. Szaktudását az egyház-finanszírozással kapcsolatos munkákban kamatoztatja, és részt vesz az egyházi szociális és köznevelési intézmények egyenlegrendezésével kapcsolatos kormányzati egyeztetéseken. Oktatói tevékenysége mellett szakértőként dolgozott a szentszéki–magyar vegyesbizottságban, az egyházi oktatás-finanszírozás rendszerének kimunkálásában.


Farkas István („Lupus atya”) piarista szerzetes, matematika-, fizika-, technika- és hittanszakos tanár 1967-ben érettségizett a kecskeméti Piarista Gimnáziumban, és ugyanebben az évben lépett be a rendbe. 1976-ban pappá szentelték, majd három tanári diplomát szerzett. 1992–96 között a Katolikus Iskolák Főhatóságában a katolikus általános iskolák főigazgatójaként dolgozott. Több gimnáziumban tanított, 2002-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetem óraadója, jelenleg a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola szakmódszertantanára, és a Nyugat-magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári karán egyetemi lelkész.

1990-től részt vett a közoktatási törvény megfogalmazásában és a Nemzeti alaptanterv kidolgozásában. 1993–1994-ben kidolgozta a katolikus kerettantervet, melyet jelenleg mintegy félezer iskola használ. Farkas István jelenleg is a Miniszterelnökség oktatáspolitikai tanácsadója, a Nemzeti Együttműködési Alap Tanácsának alelnöke.


Gelsey Vilmos – a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke és az UniCredit Bank AG vezető tanácsadója – tavaly, a Szeged-Csanádi Egyházmegye a nevét viselő pedagógiai intézetének alapításakor hozott létre díjat a keresztény nevelés ügyéért elkötelezett, kiemelkedő munkát végző pedagógusok vagy oktatási intézményekben dolgozó gazdasági szakemberek elismerésére. A díjnak két fokozata van, melyből minden évben egyet-egyet osztanak ki. A kitüntetettek az oklevél és Kovács Jenő szobrászművész plakettje, kisplasztikája mellett egy-, illetve kétmillió forint pénzjutalmat is kapnak.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria