Nemzeti emlékhelyet jelölő sztélét avattak Máriapócson

Hazai – 2021. december 6., hétfő | 16:25

December 2-án a máriapócsi kegytemplom előtti téren Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita megáldotta a nemzeti emlékhelyet jelölő sztélét.

„Mária országa vagyunk, s ő ma is szól hozzánk, nekünk pedig oda kell figyelnünk a szavára. Minket, akik Máriapócson járunk, a legfontosabb feladatunkra emlékeztet a sztélé: arra, hogy közvetítsük a Szűzanya üzenetét honfitársaink felé. Rajtunk keresztül emlékeztet, hogy mindnyájan a gyermekei vagyunk” – hangsúlyozta Kocsis Fülöp érsek-metropolita a szertartáson.

Simon Miklós országgyűlési képviselő egyetlen fohászt fogalmazott meg: azt kérte, Isten adjon erőt ahhoz, hogy évente legalább egyszer, a búcsúk alkalmával vigyük el magunkkal és adjuk tovább másoknak a pócsi könnyező Mária üzenetét.

A Nemzeti Örökség Intézete megkülönböztet nemzeti, kiemelt nemzeti, illetve történelmi emlékhelyeket. A listában megtalálható a Pannonhalmi Bencés Főapátság, a pécsi székesegyház és az azt körülvevő épületegyüttes, és számos más egyházi épület.

Az emlékhelyekről többek között ITT olvashatnak.

A sztélét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság és a Nemzeti Örökség Intézete közösen állíttatta. Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója az ünnepségen elmondta: az, hogy a Máriapócsi kegyhely és búcsú 2021-ben bekerült a hungarikumok közé, sarkalatos üzenettel bír; a Kárpát-medencei magyar megmaradás egyik záloga, hogy a nemzeti kegyhelyek olyan fontos helyet töltsenek be az emlékezetben, mint például Mátraverebély-Szentkút.

A teljes írás ITT olvasható.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye/Szon.hu

Fotó: Pusztai Sándor/Szon.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria