Nemzeti gyásznappal emlékeztek Belgiumban az áradások áldozataira

Kitekintő – 2021. július 22., csütörtök | 15:58

Nemzeti gyásznapot tartottak Belgiumban július 20-án, kedden a múlt heti heves esőzések miatt kialakult áradások halálos áldozatainak emlékére. A Belgiumban, Hollandiában, Németországban és Ausztriában is pusztító árvíz házakat döntött össze, sok halálos áldozatot követelt, tízezreknek kellett elhagyniuk otthonukat, több száz embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Alexander De Croo belga miniszterelnök a múlt hét végén tartott sajtótájékoztatóján katasztrófálisnak nevezte a helyzetet, amelyet az ország történelmének legsúlyosabb árvize okozott, és keddre országos gyásznapot hirdetett.

A nemzeti gyásznapon, július 20-án délben az ország egy perc csenddel tisztelgett a halálos áldozatok emlékezete előtt, a zászlókat félárbócra eresztették, a templomok harangjai megszólaltak, megállt a tömegközlekedés. Az emlékezés végét a rendőrség, a tűzoltóság és a mentőszolgálatok szirénái jelezték. A nap folyamán elmaradtak a zenés rendezvények, és nem tartották meg a Belgium július 21-i nemzeti ünnepének előestéjére szervezett ünnepségeket sem.

A nemzeti ünnep alkalmából a belga közszolgálati televízióban közvetített beszédében Fülöp belga király a szolidaritás fontosságára hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy az emberéleteket követelő koronavírus-járvány és a múlt heti áradások eltérő természetűek ugyan, tanulságuk hasonló: fel kell ismerni, hogy minden szinten több együttműködésre van szükség. „Az ember önmagában, vagy akármilyen szintű hatalom, illetve egyetlen intézmény sem képes egyedül szembenézni és alkalmazkodni az előttünk álló nagy változásokhoz” – fogalmazott a belga király.

*

A július 14-én, szerdán kezdődött, Nyugat-Európát sújtó heves esőzések okozta áradások Belgiumban főként az ország keleti és déli felében fekvő településeket érintették. A hirtelen kialakult árhullám – miként Németországban, Ausztriában és Hollandiában is – sok emberéletet követelt, házakat döntött össze, autókat sodort el, a hömpölygő sárlavina utcákat borított el.

Forrás: MTI

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria