Női nagykövetek ismerkedtek a máltai integrációs programokkal

Hazai – 2015. április 23., csütörtök | 9:02

Hét Budapestre akkreditált női nagykövet, Balog Zoltán miniszter, Novák Katalin államtitkár, Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár és Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya érkezett egész napos látogatásra a monori romatelepre április 20-án – tájékoztat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.


KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A vendégek azért látogattak Monorra, hogy megismerkedjenek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat több mint egy évtizede zajló integrációs programjával, a felzárkózás kérdéseire adott válaszokkal.

A romaintegráció gyakorlati kérdéseire, eredményeire és lehetőségeire is kíváncsiak voltak a Budapestre akkreditált női nagykövetek, akik az Emberi Erőforrások Minisztériumának szervezésében keresték fel a monori romatelepet. A mintegy négyszáz lakosú telepen 2004 óta zajlik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat integrációs programja, melyet a helyszínen tekintett meg Mira Hoxha albán, Bisserka Vassileva Benisheva bolgár, Wening Esthyprobo Fatandari indonéz, Rasa Kairienė litván, Lieselore Cyrus német, Marie Antoinette Sedin palesztin és Ksenija Škrilec szlovén nagykövet. A vendégeket Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár és Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya kísérte el.


Megnézték a hangárt, a telepen létesült első közösségi helyiséget: az első években itt tanultak délutánonként a gyerekek, itt pótolták az elmaradt iskolai osztályokat a felnőttek, itt zajlottak a kulturális programok, és a legtöbben életükben először itt ülhettek számítógép elé.

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke bemutatta a monori integrációs program kulcsszereplőit: Bátki Márton korábbi programvezetőt, Juhász Katalint, a monori program jelenlegi vezetőjét, Oláh Zsolt máltai munkatársat, a telepen született első diplomás fiatalt és Kiss Dávidot, aki 2004-ben az integrációs programot – akkor még egyedüli munkatársként – elindította.


A vendégeknek bemutatták a nemrég létesült brikettálót, amely a városban összegyűjtött papírból és fűrészporból állít elő fűtőanyagot. Zsombok László monori polgármester a felzárkózás iránti elkötelezettségükről és a program támogatásáról számolt be.


A női nagykövetek megismerkedtek a monori telepről indult esélyteremtő Szimfónia programmal és a labdarúgást szociális eszközzé formáló máltai kezdeményezéssel is, emlékül pedig a szeretetszolgálat pátyi műhelyében dolgozó megváltozott munkaképességű emberek által készített ajándékot kaptak.

Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria