Novák Katalin ünnepi köszöntője az Amoris laetitia-családév megnyitása alkalmából

Nézőpont – 2021. március 19., péntek | 21:00

Marton Zsolt váci megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottsága vezetője március 19-én a magyar Egyházban szentmisével nyitotta meg a Ferenc pápa által meghirdetett Amoris laetitia-családévet. A sine populo bemutatott szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, prímás volt. Alábbiakban közreadjuk Novák Katalin családokért felelős miniszter köszöntőjét.

Eminenciás Bíboros Úr!
Főtisztelendő Püspök Úr!
Ünneplő Közösség!

Nagyböjt idején, húsvétra készülve az idei világjárvánnyal terhelt évben különösen fontos számunkra, hogy a Katolikus Egyház feje meghirdette a családban megélt szeretet örömének évét.

Ma az a hagyományos család, mely a keresztény élet és kultúra egyik alapköve a támadások kereszttüzében áll. Romboló erők dolgoznak azon, hogy a családokat szétszakítsák, a közösségeket tönkretegyék, a fiatalokat eltántorítsák a gyermekvállalástól. Az anyából, apából, gyerekekből álló családok célkeresztbe kerültek, sokan lenézik azokat, akik a gyermeknevelésben élik meg a kiteljesedést, sokan idejétmúltnak minősítik a nagycsaládos életet. Életünk alapvető értékei azonban az idő múltával sem változnak. A kétezer éve biztos pontokra ma ugyanúgy szükségünk van, mint az előttünk járt generációknak.

A család a bölcső, a gyermek a jövő. Magyarországon 2010 óta dolgozik a Kormányzat azért, hogy a fiatalok családalapítása útjában álló akadályokat megszüntessük, hogy a gyermekneveléssel járó terheket csökkentsük, a családok életlehetőségeit bővítsük. A szülőknek munkalehetőséget kínálunk, támogatjuk az otthonteremtést, a gyerekek taníttatását, felnevelését. Azt szeretnénk, ha jól és szépen élhetnének gyermekeink, szüleink, nagyszüleink.

A családok mindig számíthattak a keresztény egyházak szolgálatára, s a családszervezetek közösséget teremtő erejére. Megtisztelő lehetőség, hogy ebben az építkezésben kormányzatként részünk lehet a családokat védő jogszabályok megalkotásával, a szükséges anyagi források megteremtésével, a családközpontú élet feltételeinek biztosításával. Mi, akik családban élünk, tudjuk, hogy a lényeg mégis az a szeretet, amit ebben a fészekben egymásnak adunk. Három gyermek édesanyjaként férjemmel együtt naponta átélem a terhek mellett ezt a boldogságot.

2018-ban a Kormány meghirdette a családok évét, most pedig annak örülhetünk, hogy a Katolikus Egyház szentel egy egész évet legféltettebb kisközösségeinknek. Bátorító, hogy ebben az évben még többen mondanak majd imát az édesanyákért, az édesapákért és a gyermekekért.

Keresztényként valljuk, hogy teremtő és megváltó Istenünk bízta ránk családunkat, s bízott minket a családunkra. Így tartozunk együtt Isten családjába.
A most induló családok éve kitüntetett alkalom arra, hogy a járvány ellenére megerősítsük emberi kapcsolatainkat. A vírus kicsiktől nagyokig, fiataloktól idősekig próbára teszi a fizikai és a lelkierőnket, de ilyenkor is épp a család nyújthatja a legnagyobb biztonságot.

Kívánom, hogy az embert próbáló körülmények között is minél több családban merítsenek erőt az egymás iránti gondoskodásból, szeretetből!

Budapest, 2021. március 19.

Áldást kívánó köszöntéssel,
Novák Katalin

Forrás: Miniszterelnökség

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria