Megtartották az orosz katolikus családok első találkozóját

Kitekintő – 2017. augusztus 13., vasárnap | 15:10

Augusztus 3–6. között az oroszországi Novoszibirszkben került sor az orosz katolikus családok első találkozójára, amelyen az egész országból szülők és gyermekek százai vettek részt.

A helyi katolikus egyház már évek óta megrendezi az Ifjúsági Világnapot nemzeti szinten, de a családok összehívásának gondolata nehezen megvalósíthatónak tűnt. A családoknak ugyanis nehezebb egy ilyen nagy országban utazni, pénzügyi erőforrásaik is korlátozottak, Novoszibirszk pedig Szibéria közepén található. Joseph Werth novoszibirszki püspök szerint fontos jel volt a családok részéről a nagyszámú részvétel, akik felejthetetlen élménnyel gazdagodtak a Jézussal való találkozásban.

A négynapos program során a jelenlevők liturgikus szertartásokon, imákon és csoportfoglalkozásokon vettek részt. Szabadidejüket együtt töltötték, megosztották egymással a keresztény hivatás örömét és a tanúságtétel nehézségeit. A rendezvényen jelen volt Paolo Pezzi érsek, a moszkvai Istenanya Főegyházmegye metropolitája, Joseph Werth novoszibirszki püspök és Celestino Migliore érsek, apostoli nuncius, valamint papok és szerzetesnők is. A találkozó előadói között volt Radoslaw Zmitrowicz, az ukrajnai Kamenetz-Podolski Egyházmegye segédpüspöke, aki egyben a latin rítusú ukrán katolikus püspökök családpasztorációs bizottságának elnöke. A rendezvényen a családok előadást hallottak a Fatimai Szűzanya családoknak szóló üzenetéről, a jelenések centenáriuma alkalmából.

Celestino Migliore érsek, Oroszország apostoli nunciusa a Vatikáni Rádiónak a családtalálkozó kapcsán elmondta: örült, hogy sokgyermekes fiatal családok voltak jelen. „Ez reményt ad a jövőre, a fiatalok jó képzésére és nevelésére. A családnak ma Oroszországban és máshol is a világon elsősorban nem előadásokra, hanem példákra van szüksége. A házaspároknak meg kell tapasztalniuk, hogy sok más hozzájuk hasonló pár is van, akik ugyanazokkal a problémákkal néznek szembe és ugyanabban az örömben osztoznak. Lehetőség van arra, hogy együtt haladjanak előre és együtt mélyítsék el a házaspárok közötti szeretetet mint táplálékot, nevelést és képzést a gyermekek számára. Ez nagyon fontos a társadalomnak is, mert ha az összefogó családokon alapul, amelyek gondoskodnak gyermekeikről, akkor a társadalom egészséges, gazdasági szinten pedig gazdagabb” – mutatott rá Celestino Migliore érsek, Oroszország apostoli nunciusa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria