Nyírlugoson is megünnepelték a szociális munka napját

Kishírek – 2021. november 16., kedd | 14:03

November 12-én megünnepelték a nemrég elindult, egyházközségi fenntartású Nyírlugosi Szent Péter és Pál Szeretetszolgálatban tevékenykedő munkatársakat.

A társadalom megbecsülésének jeleként ünneplik világszerte november 12-én a szociális munka napját.

Az IFSW (Szociális Munkások Nemzetközi Szövetségének Szervezete) 1997-ben jelölte meg ezt a napot a szociális munka napjaként. November 12. minden évben jó alkalommal szolgál arra, hogy a szakterület felhívja a közvélemény figyelmét azokra, akik az elesettekért dolgoznak.

Ehhez a nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozott a nyírlugosi görögkatolikus egyházközség is, ahol idén október 1-jétől működik szeretetszolgálat, így november 12-én első alkalommal ünnepelhették a nyírlugosi Szent Péter és Pál Szeretetszolgálatban tevékenykedő munkatársakat.

Hazánkban az emberek közel egyharmada küszködik olyan problémával, ami szociális kezelést, gondozást igényel – ezekkel a szavakkal köszöntötte a munkatársakat Ignácz András atya. Kiemelte, Nyírlugoson az egyházi fenntartásban alkalmazott szociális munkás nemcsak munkát végez, hanem lelki támaszt is ad „lelki gondozóként”, segítőként. Szép példa erre, hogy a településen az önkormányzattal együtt végezhetik ezt a fajta szolgálatot. Nem riválisként, hanem egymást kisegítve, kiegészítve, levéve ezzel sok családról a mindennapok terheit.

Talán az sem véletlen, hogy ma együtt vagyunk, hiszen nemcsak a munkánkban, hanem a megemlékezésben, a dolgozók méltatásában is összetartozunk – mondta a parókus. Ennek jeleként ajándékozták meg a görögkatolikus közösség tagjai a megjelenteket kulturális műsorral és vendéglátással. Külön erre az alkalomra készültek az egyházi pecsétet ábrázoló „hamuba sült” pogácsák is; ebből elsőként a település vezetőjét, Hovánszki György polgármestert ajándékozta meg András atya, méltatva az eddigi közös munkákat. „Az út adott, a továbbhaladáshoz pedig kell egymás biztatása, segítése, hogy elhiggyük: kenyér csak együtt lehetünk, egyedül morzsa vagyunk.”

Forrás és fotó: Nyírlugosi Görögkatolikus Egyházközség / Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria