Nyitott kapukkal – A család értéke áll az idei KATTÁRS középpontjában

Hazai – 2017. június 25., vasárnap | 19:30

Szentmisével és hivatalos megnyitóval vette kezdetét a Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) Győrben június 25-én. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate bizottsága által ötödször megrendezett esemény idei mottója: „A család szeretete az Egyház öröme”.

KÉPGALÉRIA ― klikk a képre!

A nyitó szentmisét Bíró László tábori püspök, az MKPK családpasztorációért felelős tagja mutatta be a Loyolai Szent Ignác bencés templomban. A püspök hangsúlyozta: az évente megrendezett esemény célja, hogy az Egyház jelen tudjon lenni a társadalomban. Bíró László kérte a jelenlévőket, hogy imádkozzanak a családokért, hogy a családtagok egyre inkább társakká váljanak a kommunikáció által.

A szertartáson Székely János kinevezett szombathelyi megyéspüspök, a KATTÁRS főszervezője mondott szentbeszédet. Szent II. János Pál pápa szavaiból kiindulva ― „Nyissátok szélesre a kapukat!” ― hangúlyozta: Társadalmunk kapuit szélesre kell kitárni az Egyház által képviselt értékek előtt. Európa valaha az evangéliumi értékekből született, erre épül egész kultúránk: a klasszikus zene, az európai művészet, a jogrend, a szociális háló. Erre épül az a békés világ, amely vigyáz a környezetére, és az idősekre is odafigyel.

Nem véletlenül akarnak ilyen sokan Európába jönni ― tette hozzá a püspök, de rögtön figyelmeztetett: Európa és annak kultúrája nem magától született és nem magától fog megmaradni. Csak ha megmaradunk a békés forrásnál, akkor fog élni a kultúra, ha elszakadunk tőle, a kultúránk kiszárad ― mutatott rá az MKPK Caritas in Veritate bizottsága vezetője.

Az örök Teremtő Isten szeretete jelenik meg a családban. Szent Pál is, amikor azt mondja a férfiaknak: „Szeressétek feleségeteket, ahogy Krisztus szerette az Egyházat”, Jézus keresztjét, az ő teljes önátadását teszi meg a hitvesi szeretet mércéjéül. Férfi és nő eggyé válása termékennyé teszi a házasságot, a Teremtő ugyanis azt akarta, hogy az élet szeretetből szülessen. A gyermek áldás és nem teher, ha azonban egy társadalom ezt elkezdi elutasítani, az átok és a halál útjára lép ― világított rá Székely János. ― Egy házasság nem magától marad szép, a szeretet állandó cselekvés és annak a képességnek az elmélyítése, hogy magamból és másokból kincset hozzak elő. A gyermek számára a legnagyobb ajándék, amit kaphat, szülei egymás iránti szeretete.

A Dunakapu téren a házigazda győri megyéspüspök, Veres András nyitotta meg a programsorozatot. Az MKPK elnöke kiemelte: Ma, amikor egyfajta kultúrharc folyik az emberi lelkekért, oly módon, hogy igyekeznek megrendíteni a legalapvetőbb és legtermészetesebb emberi közösségek, a házasság és a család alapjait, nagy szükség van ilyen rendezvényekre, ahol megerősíthetjük azokat, akik még nem veszítették el az alapvető értékrenddel való természetes kapcsolatot, és ugyanakkor artikuláltan megfogalmazhatjuk ezekről a katolikus véleményt az egész társadalom felé.

Különösen öröm számunkra, hogy a rendezvény kapcsolódik a Szent László jubileumi évhez, amely mindnyájunkat meg akar erősíteni az Istennel és a nemzettel való kapcsolatunkban ― tette hozzá a főpásztor. ― Szent László nemcsak keresztény uralkodóként, de keresztény családapaként is olyan példát adott, amiből ma meríteni tudunk.

Habsburg-Lotharingiai Eduárd, Magyarország szentszéki nagykövete is annak a véleményének adott hangot, hogy napjainkban Európában egyre kevésbé tartják fontosnak a családot. Nevetségesnek tartják, ha egy édesanya otthon akar maradni a gyermekével, míg extrém kapcsolatokat normálisként tüntetnek fel. A nagykövet egyenesen úgy fogalmazott, hogy a hagyományos család elleni háború zajlik Európában, és a védekezésben az Egyház szerepe kulcsfontosságú: az Egyház lehet az a hajó, amelyben a család intézménye révbe érhet a 21. században is.

Székely János kinevezett szombathelyi püspök szentbeszéde alapgondolatai mellett a Dunakapu téren arról is beszélt, hogy a magyar történelem kezdetén szent királyaink családjaiban mennyire meghatározó volt az Egyház és egy-egy lelkes, mélyen hívő pap. Sok történész szerint Szent Istvánt éppen nevelőjének, Szent Adalbert prágai püspöknek köszönhetjük, de ugyanilyen kiemelkedő szerepet játszott Szent Imre életében Szent Gellért és Szent Lászlóéban Vilmos pap.

Az ünnepélyes megnyitót követően Veres András megáldotta a KATTÁRS és a Szent László Napok idejére Győrbe érkezett Hajléktalan Jézus-szobrot. A felismerhetetlen arcú, de Jézus alakját hordozó mű a kanadai hiperrealista szobrász, Timothy P. Schmalz alkotásának másolata. Az eredeti szobor a Vatikánban, a Szent Egyed-udvarban, az Apostoli Alamizsnahivatal bejáratánál látható. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által készíttetett másolat országjáró körúton vesz részt, mielőtt végleges helyét elnyerné.

A szobormegáldás után Veres András emlékeztetett az MKPK online adománygyűjtésére, amelynek célja éppen az, hogy a hajléktalanná vált közel-keleti keresztényeknek adjanak támogatást. Ehhez az erre a célra létrehozott bankszámlaszámon (Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, CIB Bank 11100104—18181490—14000003) keresztül tud bárki csatlakozni. A meghirdetés óta eltelt egy hét alatt már nyolcmillió forint gyűlt össze ― árulta el a konferencia elnöke.

A KATTÁRS június 27-ig, kedd estig tart, a legtöbb rendezvényre szintén a Dunakapu téren kerül sor. Részletes programot ITT találnak.

Fotó: Fehér János, Kéri Marietta

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria