Októbertől szigorúbban ellenőrzik a Vatikán területére való belépést a járvány miatt

Kitekintő – 2021. szeptember 27., hétfő | 9:55

Szeptember 18-án Giuseppe Bertello bíboros, a Vatikáni Kormányzóság elnöke rendeletet tett közzé, miszerint a Covid-19-világjárvány okán október 1-jétől csak green pass, azaz digitális zöldigazolvány birtokában, vagy a gyógyulást igazoló okirattal, vagy érvényes negatív teszttel lehet belépni a Vatikán területére.

A rendeletben Giuseppe Bertello leszögezi, hogy Ferenc pápa kérésére, miszerint biztosítani kell a munkaközösség minden tagjának az egészséget és jólétet, tiszteletben tartva az emberi méltóságot, a jogokat és az alapvető szabadságot, a Vatikáni Kormányzóság rendeletet bocsát ki. Az intézkedés célja, hogy minden lehetséges módon megelőzzék, ellenőrizzék és kiküszöböljék a folyamatban lévő egészségügyi helyzet súlyossá válását a Vatikán területén.

A rendelkezés értelmében október 1-jétől Vatikánváros területére és a Lateráni Egyezmény 15. és 16. pontjában meghatározott helyekre csak azok a személyek léphetnek be, akik rendelkeznek érvényes vatikáni (vatikáni green pass) és európai digitális Covid-19-igazolvánnyal, vagy elfogadott külföldi Covid-19-igazolvánnyal, vagy a gyógyulást igazoló okirattal, vagy érvényes negatív molekuláris, illetve antigén teszteredménnyel.

A rendelet vonatkozik a vatikáni állampolgárokra és rezidensekre, a kiszolgáló személyzetre, bármilyen titulust birtokló személyre, aki a Vatikánvárosi Kormányzóság és a Római Kúria intézményeihez kötődik, továbbá a látogatókra és a szolgáltatások felhasználóira.

Kivételt képeznek azok, akik liturgikus szertartásokon vesznek részt – kizárólag a szertartás ideje alatt –, betartva az érvényben lévő előírásokat, így a távolságtartást, az egyéni védekezési eszközök használatát, a forgalom- és gyülekezési korlátozásokat, valamint a higiéniai szabályokat.

A Vatikán, illetve a Lateráni Egyezményben megnevezett területekre való belépést a vatikáni csendőrség ellenőrzi. A munkavállalók biztonságáért és egészségéért felelős szolgálat az Egészségügyi és Higiéniai Igazgatóság minden helyszínén folyamatos ellenőrzést végez.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria