Ökumenikus istentisztelet a szegedi dómban a keresztények egységéért tartott imahéten

Hazai – 2016. január 20., szerda | 16:24

Ökumenikus istentiszteletet tartottak január 19-én, kedden este a szegedi dómban az ökumenikus imahét keretében. Fekete Károly református és Kiss-Rigó László római katolikus püspök a Krisztusba vetett hitre és Isten szeretetére hívta fel a figyelmet.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ökumenikus imahét második állomásaként a szegedi fogadalmi templomban tartott istentiszteletet Fekete Károly református, Kiss-Rigó László római katolikus és Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök. Az idei imahét témáját a lettországi keresztények dolgozták ki, mottója: „Arra hívattunk, hogy az Úr nagy tetteit hirdessük!” (1 Pt 2,9).

Az imahét amolyan ökumenikus karácsony – hangsúlyozta Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök, hiszen az emberek a közösségben családra lelnek ilyenkor. Emlékeztetett, a mai ökumenikus mozgalom kezdetei a múlt század elejére nyúlnak vissza, s egyfajta együttműködési szándék vezérelte azt, annak érdekében, hogy a vallási tradíciók ne különüljenek el egymástól. „Ma a keresztény Európának szüksége van az egységre, hiszen jellemzően tagadja gyökereit, hagyományait, végül identitását veszítve megöregszik. Az ökumenikus imahét célja nem a keresztény kultúra hangsúlyozása, hanem az, hogy a Krisztusba vetett hit milyen módon köt össze minket” – mondta a római katolikus püspök.

Fekete Károly János apostol leveléből idézve kiemelte, Isten maga a szeretet, ezért aki a testvérét nem képes szeretni, az Istent sem, és ez fordítva is igaz. Hozzátette: a szeretetben nincs félelem, hiszen annak ereje kiűzi azt, ám a bizonytalanság révén a gondolatokban mégis képes gyökeret verni. „Az ember fél a megsebesüléstől, ezért nem mer másokhoz közeledni. Az ige szerint a szeretet az egyetlen ellenszere ennek.” A református püspök hangsúlyozta, a félelemkeltés bizonyos hatalomra éhes emberek eszköze, de ezeknek az érdekcsoportoknak lejárt az idejük, s szeretetközpontú látásmóddal végleg le lehet győzni őket.

A református és a római katolikus püspök igehirdetését követően Kocsis Fülöp érsek-metropolita hívta imára a híveket, majd Benyik György katolikus pap, teológus szólt néhány szót a szegedi bibliamásolásról. Emlékeztetett, 811-en vettek részt lapról lapra haladva az Újszövetség másolásában, majd a kezdeményezéshez országosan négyezernél több ember csatlakozott az Ószövetséggel. Az ötkötetes, 5061 oldalas munkát hatvan zarándok vitte el a Vatikánba Ferenc pápának még tavaly októberben. A Szegedi Tudományegyetem kiadójánál jelent meg a másolt biblia hasonmás változata, amelyből Benyik György egy-egy példányt ajándékozott a püspököknek.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Gémes Sándor/Szegedma.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria