Ökumenikus kezdeményezésre biztonságos útvonalon érkezhetnek menekültek Olaszországba

Kitekintő – 2016. február 11., csütörtök | 14:27

Humanitárius folyosók nyíltak a politikai menedékre jogosultak számára Olaszországban a Szent Egyed közösség és az olasz protestáns egyházak összefogásának eredményeként. Február 4-én megérkezett Libanonból Rómába az első szíriai menekült család egy súlyosan beteg kislánnyal.

December 15-én írta alá az olasz bel- és külügyminisztérium azt a megállapodást, amelynek tervezetén már hosszú ideje dolgozott a katolikus Szent Egyed közösség, az olaszországi történelmi protestáns egyházakat és a pünkösdi-karizmatikus közösségeket tömörítő Olaszországi Protestáns Egyházak Szövetsége, valamint a valdens közösség. Ezzel hivatalos lehetőséget teremtettek ahhoz, hogy a menekültek eljussanak Európába, és megtették az első kis lépést az emberkereskedelemmel szemben.

Maria Quinto – aki a Szent Egyed közösségben a humanitárius folyosók egyik felelőse – kérdésünkre elmondta, hogy a menekültek földközi-tengeri tragédiáját látva már 2013-ban elkezdték kidolgozni a terveket a humanitárius folyosók létrehozására. 2013. október 3-án Lampedusa szigeténél egy hajótörésben 368 ember veszítette életét, majd néhány nappal később ismét elsüllyedt egy hajó, több száz szíriai menekülttel a fedélzetén – ekkor a kérdés megoldása már sürgetővé vált. Áttanulmányozták az európai törvényeket, utánajártak a lehetőségeknek, és rátaláltak a megoldásra: bármely európai állam humanitárius okokból adhat ki vízumot a politikai menedékre jogosultak számára. Ez a humanitárius vízum korlátozott területre, az adott országra érvényes. Beterjesztették a kezdeményezést az olasz kormányhoz, amely számos egyeztetést követően végül aláírta a tervezetet.

Partnerekre találtak az olasz protestáns egyházakat tömörítő szervezetben és a valdens közösségben. Olaszországban az adó nyolc ezrelékét lehet felajánlani az egyházak részére, a valdens egyház ebben a formában támogatja a kezdeményezést.

A humanitárius folyosók három országból indulnak: Libanonból, Marokkóból és Etiópiából. Két év alatt ezer vízumot adnak ki, ami a menekültek számához képest nem sok, de ez egy modellprogram, amelyet  létrehozóinak reményei szerint – más európai országok is követnek majd. Egy program, amely választ szeretne adni arra a gyötrő kérdésre, miért kell politikai menedékre jogosult embereknek az életüket kockáztatniuk ahhoz, hogy Európába jussanak.

Maria Quinto elmondta, hogy az érkező családokról a Szent Egyed közösség, a protestáns egyházak, illetve olasz plébániák, szerzetesrendek gondoskodnak. Fontos a XXIII. János pápa közösség segítsége, amelynek néhány tagja két éven keresztül libanoni táborokban élt a menekültek között, személyesen ismerik a terepet.

A vízumra jogosultak kiválasztásának alapja a veszélyeztetettség. Azok kerülhetnek be a programba, akik veszélyeztetett helyzetben vannak: anyák gyermekükkel, beteg emberek, fogyatékosok, idősek. Lényeges szempont továbbá, hogy a családok együtt maradhassanak.

Elsőként Libanonból érkezett egy négytagú család Rómába. A szülők két gyermekükkel együtt a szíriai Homsz városából menekültek Libanonba. A hatéves kislány, Falak súlyos beteg: már elkezdődött a háború, amikor daganatot diagnosztizáltak a szemében. Elkezdték a kezelését, ezt azonban a háború miatt abba kellett hagyni. Sikerült Libanonba menekülniük, de ekkorra már olyan nagyra nőtt a daganat, hogy ki kellett operálni a kislány egyik szemét. Libanonban a szíriai menekültek nem juthatnak megfelelő orvosi ellátáshoz, a család egy pincehelyiségben élt nagyon szerény körülmények között. Jelenleg a római Bambin Gesù kórházban kezelik a kislányt, igyekeznek megmenteni a másik szemét.

A szíriai család február 4-én jelen volt a lateráni bazilikában azon a szentmisén, amelyet a Szent Egyed közösség születésnapja alkalmából mutatott be Matteo Zuppi bolognai érsek.

Fotó: Santegidio.org; News.vice.com

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria