Olasz kezdeményezés: Szent József-szobrokkal segítik a betlehemi kézműveseket

Kitekintő – 2021. február 26., péntek | 17:33

Az olasz Qum szociális szövetkezet és egy szentföldi manufaktúra közötti együttműködés keretében tizenöt betlehemi keresztény és muszlim kézművest segítenek azzal, hogy egyhavi jövedelemhez juttatják őket. Mindezt a Betlehemben faragott Szent József-szobrok eladásából befolyó összegből tudják finanszírozni.

A kezdeményezést elindító Qum szociális szövetkezet az olasz Caritas égisze alatt működik a dél-olaszországi tursi-lagonegrói egyházmegyében (Basilicata régió). Egy szicíliai pap, Piero Sortino adta az ötletet, aki Betlehemben készült Szent József-szobrokat kívánt terjeszteni, hogy támogassa az ottani kézműveseket, akik csaknem egy éve szenvednek a bevételeik kiesésétől. A választás egy kisebb üzemre esett, ahol keresztények és muszlimok is dolgoznak.

Tavaly karácsonykor a szövetkezet szentföldi boltokat támogatott azzal, hogy olajfából készült emléktárgyakat vásároltak tőlük, a szállítást is biztosítva. Az új projektet Szent Józsefnek szentelték:

A pápa nemrég jelentette be a Szent József-évet, ez inspirált arra, hogy neki ajánljam a kezdeményezésünket, mint Dávid király után Betlehem legnevesebb polgárának, a munkásemberek védőszentjének”

– mondta el Sortino atya. Nem véletlenül választották ezúttal a fafaragókat: a szakmájukkal Szent József nyomdokaiban járó mesteremberek súlyos nehézségekkel néznek szembe a világjárvány miatt.

Amikor először felvették a kapcsolatot a betlehemi műhellyel, ott nagy örömmel fogadták tervüket. „Nagyon meghatódtak, szinte megkönnyezték. Ezek a kézművesek majdnem egy éve nem kerestek semmit, nem volt mit dolgozniuk. Közülük tíz embernek ma mi adunk munkát – folytatta Piero Sortino. Az olasz szövetkezet eddig 300 kisebb méretű Szent József-szobrot rendelt tőlük, és további 200 van tervbe véve. A rendeléseknek hála, tizenöt alkalmazott kaphat majd egyhavi bért – ezt a célt a szent ünnepéig, március 19-ig szeretnék elérni. A projektet utána is folytatni kívánják, ameddig csak lehetséges.

Olaszország minden részéből érkeznek megrendelések a szociális szövetkezethez, ők továbbítják azokat a betlehemi üzem felé. A beérkező termékeket a szövetkezet dolgozói csomagolják és postázzák. Nincsenek fix árak, szolidaritást kifejező hozzájárulást kérnek a kézművesek és családjuk támogatására. Egyfajta lelki kötelék is létrejött köztük és a betlehemiek között.

Pierbattista Pizzaballa jeruzsálemi latin pátriárka videoüzenetben fejezte ki háláját a kezdeményezésért a tursi-lagonegrói egyházmegye püspökének, Vincenzo Orofinónak és a Qum szövekezetnek. „A kezdeményezésük révén Önök megerősítik a köteléket egyházmegyénkkel, ezzel a nagy szegénységben élő betlehemi vidékkel – mondta az érsek. –

Jól tudom, hogy mindenhol vannak nehézségek. Felteszem, Tursiban is vannak gondok. Mégis, mindennek ellenére Önök ránk gondoltak. Köszönjük.

Amit csak tudunk, megtesszük, elsősorban teljes szívünkkel imádkozunk Önökért innen, a Szent Sír közeléből.”

Forrás és fotó: Agensir.it

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria