Olvasóink segítségével 30 diáknak biztosított ösztöndíjat az Afréka Alapítvány Nigériában

Kitekintő – 2021. május 7., péntek | 19:27

Fodor Réka missziós orvos nigériai szolgálatát és az Afréka Alapítvány munkáját nem kell bemutatnunk olvasóinknak. Most egy különleges, de nem kevésbé fontos területen is segítséget nyújtott az alapítvány: 30 lánynak biztosított egyéves tanulmányi ösztöndíjat – olvasóink segítségének is köszönhetően. Minderről Fodor Réka számolt be május 7-én az alapítvány közösségi oldalán.

December óta több mint 600 diákot raboltak el Nigéria északnyugati részén különböző iskolákból.

A térségben tevékeny iszlamista terroristák gyereklányokat kényszerítenek arra, hogy dzsihadistákkal házasodjanak vagy öngyilkos robbantásos merényleteket kövessenek el.

Az iszlamisták ideológiája szerint a lányoknak amúgy sincs szükségük világi oktatásra, mivel szerintük a Korán csak férjük szolgálatát teszi a nők kötelességévé.

Néhány szalagcím az eseményekkel kapcsolatban: „A Boko Haram terroristái több mint 270 iskolás lányt raboltak el – Közülük nagyjából 100 sorsáról a mai napig semmit sem lehet tudni”; „Péntekre virradóra 317 iskolás lányt raboltak el fegyveresek a nigériai Zamfara államban”; „Warabe faluból elraboltak nyolc 12–15 év közötti lányt, a fegyveresek házról házra jártak, és magukkal vitték őket”.

Nigéria az egyik legveszélyesebb ország a világon, az emberrablások mindennapossá váltak.

Tavaly a járvány miatt 10 hónapra bezárták az iskolákat, ám az online oktatás csupán álom maradt, hiszen a legtöbb otthonban áram sincs, nemhogy internet. Voltak, akik gyerekmunkára kényszerültek, és sokan örökre kimaradtak az iskolából,

hiszen a korlátozások miatt rengeteg család került mélyszegénységbe. Az élelmiszerárak az egekben, a megélhetés nehezebb lett, mint bármikor ezelőtt. A jövőt illetően megoldást jelent, ha valaki bentlakásos iskolában tud tanulni, ám az oktatás pénzbe kerül. A bentlakásos iskolákban a tandíj havi 10 ezer forint körüli összeg, étkezéssel együtt.

Úgy gondoltuk, sürgősen lépnünk kell, ezért ismét Nigériába utaztam. Meglátogattam a Stella Maris College-ot, mely egy 800 fős katolikus leánygimnázium, amelynek támogatására már korábban kötelezettséget vállaltunk. Kiválasztottuk azokat diákokat, akik a tavalyi iskolabezárás és családjuk mélyszegénységbe süllyedése miatt nem tudták volna folytatni az iskolát. Első lépésként az ő éves tandíjukat kellett biztosítani.

Köszönet Dabas Város Önkormányzatának, az Új Ember és a Magyar Kurír olvasóinak és a többi jó szándékú magyar családnak, hogy 30 gyermeknek jobb jövőt és reményt tudtunk adni.

Munkánk folytatódik. Istennek legyen hála!

Az alapítvány neve és számlaszáma: Afréka Nemzetközi Humanitárius Alapítvány 10101346–27099400–01004002; IBAN: HU66; SWIFT-kód: BUDAHUHB

Forrás és fotó: Afréka Alapítvány Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria