Önátadása bátorító példa mindannyiunknak – Szent Margit-búcsú Veszprémben

Hazai – 2023. január 25., szerda | 13:37

Tornavölgyi Krisztián esperes, plébános, érseki irodaigazgató meghívására az idei búcsúi szentmisét január 22-én, vasárnap Udvardy György érsek mutatta be a veszprémi Árpád-házi Szent Margit-templomban.

Szentbeszédében a főpásztor úgy fogalmazott: Árpád-házi Szent Margit életfeláldozásával, önmaga felajánlásával tudott küzdeni népünk békéjéért, nemzetünk egységéért, a családon belüli békéért.

Bátorító példa az ő személye, engesztelése, önátadása mindannyiunk számára ma is.

Bátorító, hogy nem vagyunk tehetetlenek, nem vagyunk eszköztelenek, nem múlik el a reménység tőlünk, de ébernek kell lennünk, várakozónak, virrasztónak, az ünnepet szívünkben kell őriznünk ahhoz, hogy oda tudjuk adni magunkat teljesen az isteni akaratnak, és életünk számára az isteni jövő kinyíljon.

Az engesztelés gondolatát állítja elénk a mai ünnepen Szent Margit személyén keresztül az Egyház – hangzott el Udvardy György érsek tanításában. – Az engesztelés gondolata Jézus Krisztusban válik teljessé: ő az engedelmes Fiú, aki úgy mutatja meg az Atya iránti szeretetét, hogy mindent föláldoz; nemcsak a kereszten, hanem az odavezető út minden pillanatában. Krisztus áldozata megmutatja, mit jelent engesztelni, békét teremteni, hogy Isten ki akar engesztelődni az emberrel, hogy a kegyelem rendjében bármelyikünk áldozata az egész közösség számára értéket jelent. A krisztusi engesztelés kegyelmi kapcsolatot jelent Istennel.

Mindennapi életünkben, a családi, a közösségi életben, a jövőért való küzdelemben az áldozatnak, a lemondásnak ereje van – hangsúlyozta a szónok. – Gondolhatunk az Egyházat érő támadásokra, vagy éppen, mert gyengék vagyunk, mert elgyengülünk a várakozásban, az Egyházon belüli feszültségszításra is.

Engesztelni a békéért, engesztelni az istenes életért, népünkért, nemzetünkért, a keresztény kultúráért... De nem úgy tekintünk az engesztelésre mint végső eszközre, hogy nem tudunk már mit tenni, akkor tegyük ezt, hanem mint életünk szerves részére, mert Krisztus adott erre példát az önkiüresítésben, az engedelmességben – emelte ki prédikációjában a főpásztor, majd e szavakkal buzdította a jelen lévő híveket: „Kérjük Árpád-házi Szent Margit közbenjárását plébániai közösségünkért, az itt ünneplőkért, azokért a családtagokért, akik most nem tudnak itt lenni, hogy Krisztushoz ragaszkodva örömmel tudjunk majd belépni a menyegzőre, amire meghívott bennünket az Úr. Minden szentmise ezt a menyegzői ünnepet adja számunkra. Itt vagyunk, mert virrasztunk, itt vagyunk, mert éberek vagyunk, mert engesztelni akarunk, mert a teljes életet akarjuk magunkhoz venni az öröm ünneplésében.”

A liturgia végén Udvardy György veszprémi érsek megáldotta a jelenlévőket a Szent Margit-ereklyével.

Udvardy György érsek prédikációja teljes terjedelmében ITT olvasható, illetve az alábbi felvételen visszanézhető. 

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria