Online is egységben a házastárssal és Istennel – Különleges lelkinap Erdélyben

Külhoni – 2020. október 27., kedd | 18:11

A Gyulafehérvári Főegyházmegye családpasztorációs bizottsága október 24-én online lelkinapot szervezett házaspárok számára. Eredetileg a csíksomlyói Jakab Antal Ház adott volna otthont a rendezvénynek, de egy héttel korábban teljesen át kellett szervezni a programot.

A jó, bensőséges hangulatú beszélgetések pozitív visszajelzések voltak a szervezők számára; bár sokan idegenkednek az online rendezvényektől, Isten tud működni ezeken a kapcsolódásokon keresztül is.

Egy körülöttünk széthullani látszó világban nehéz beszélni az egységről. Amikor minden ellene szól, akkor nehéz építeni az egységet. Az egyre több területen is megnyilvánuló feszültség, bizonytalanság beékelte magát a családok életébe, a házastársi kapcsolatokba.

Ennek ellenére hisszük, hogy Isten ugyanaz maradt – tegnap, ma és mindörökké. A reménység Istene nem változtatott a házassággal kapcsolatos eredeti szándékán, és azt akarja, hogy minden házaspár egyre teljesebb egységben élhesse meg mindennapjait. Igaz, ezért folyamatosan dolgozni kell – ezt tették a lelkinapon részt vevő házaspárok is.

Az alábbiakban  a résztvevők személyes beszámolóiból olvashatnak részleteket:

Nagyon nagy ajándéknak tekintem, hogy létrejött ez a lelkinap, ahogyan a képernyő életre kelt előttünk. Isten képes minket még „a száraz csontok állapotából”, a halálból is visszahozni, ezt a mai nap folyamán is éreztük. Reménységet adott, hogy Isten elkezdett cselekedni mindannyiunk életében, elkezdett építeni. Onnan visz tovább minket, ahol vagyunk.

*

Bár online kapcsolat volt, úgy éreztük, mintha élőben lettünk volna együtt. A tanúságtételek, a kiscsoportos beszélgetés is abban erősítettek meg, hogy a mélységeinkben Isten az Ő szelídségével szólít meg, és ebben óriási erő van.

*

Isten országa itt van közöttünk, és jó látni azt, ahogyan él bennünk, ahogyan él a házastársainkban. A házasságunkat ünnepelni kell, mert Isten ajándéka, mert az a Szentháromság kicsiben, mert szentség, egy olyan hely, ahol találkozhatunk Istennel. Ünnepelni kell azt, hogy lehetünk egymásnak, hogy ilyen szép kapcsolatokban él az Isten. Tudatosítanunk kell, hogy sohasem lehetünk elég friss házasok ahhoz, hogy ne építsük a kapcsolatunkat.

Forrás és fotó: Kertész Tibor/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria