Orbán Viktor magyarországi látogatásra hívta Ferenc pápát

Ferenc pápa – 2022. április 21., csütörtök | 14:46

A magyar történelem logikájából az következik, hogy Magyarország megkülönböztetett módon tekintsen a kereszténység központjára: a Vatikánra és a Szentatyára – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a közmédiának nyilatkozva, miután április 21-én, csütörtökön magánkihallgatáson fogadta őt a Vatikánban Ferenc pápa.

A kormányfő ezzel indokolta, hogy a választási győzelmet követően első hivatalos útja Rómába, a Szentatyához vezetett.

Kiemelte: ennek különös jelentőséget ad a háború, hiszen a Szentatya közismert arról, hogy a béke érdekében mozgósítja befolyását, és Magyarország is azt az álláspontot képviseli, hogy minél hamarabb béke legyen. A miniszterelnök elmondta, arra kérte Ferenc pápát, hogy támogassa a béke érdekében tett erőfeszítéseinket.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva közölte: a találkozón hivatalosan is meghívta Ferenc pápát magyarországi látogatásra a következő év során, amire – mint mondta – „biztatóan pozitív választ” kapott.

A kormányfő szerint szóba került az is, hogy népességarányosan Magyarország fogadta be a legtöbb – 640 ezer – menekültet Ukrajnából, sőt befogadta azokat a diákokat is, akik nem ukránok, de Ukrajnában tanultak, és most valószínűleg Magyarországon tudják majd folytatni tanulmányaikat.

„Minden idők legnagyobb humanitárius akcióját bonyolítjuk. Ez elismerést és tiszteletet vált ki mindenhol a világban” – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint ezt a Szentatya is megemlítette, és arra biztatott, hogy „ezt a jó szokásunkat ne adjuk föl”.

Orbán Viktor úgy vélte: a Szentszékkel nem politikai, hanem spirituális és lelki kapcsolatot ápol egy ország. Hozzátette: a Vatikán és a magyar állam közötti legfontosabb egyetértés a családok tekintetében alakult ki.

„Mi mindannyian azt gondoljuk itt Rómában, a Vatikánban is és Budapesten is, hogy korunk legfontosabb közössége a család. Ez a végső mentsvár és a végső menedék a modern ember számára, ezért minden erőnket annak érdekében kell mozgósítani, hogy ezt a közösséget, a modern kor legfontosabb emberi közösségét, a családot megvédjük és megerősítsük, és ebben számíthatunk a Szentatyára” – fogalmazott Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök a pápával való találkozás előtt szentmisén vett részt a Szent Péter-bazilikában.

Orbán Viktort a találkozóra elkísérte felesége, Lévai Anikó; Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint Habsburg-Lotharingiai Eduárd szentszéki nagykövet. A tolmács P. Vértesaljai László SJ, a Vatikáni Rádió magyar adásának főszerkesztője volt.

Ferenc pápa és Orbán Viktor a megbeszélést követően átadták egymásnak ajándékaikat.

A Vatican News Facebook-oldalán egy rövid videó is látható a látogatásról.

Forrás: MTI, Vatikáni Rádió

Fotó: MTI, Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria