Oroszország Szent Alekszandr Nyevszkij születésének 800. évfordulójára készül

Kitekintő – 2020. szeptember 24., csütörtök | 13:58

A 12. században élt I. Sándor vlagyimiri nagyfejedelem, Alekszandr Nyevszkij emlékének szentelik a jövő évi ünnepségsorozatot orosz földön. Szeptember 16-án a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyház Szergej termében Kirill pátriárka vezetésével találkozót tartottak, amelyen az emlékév programjainak előkészítését vitatták meg.

A bölcsességéről, katonai hőstetteiről ismert I. Sándor számtalan hadviselés és hosszú utazások után, mikor már közel érezte a halált, szerzetes lett. 1263. november 14-én hunyt el, alig három évszázaddal később az orosz ortodox egyház már szentként tisztelte.

A moszkvai patriarkátus honlapján közzétett tájékoztatás szerint a múlt szerdán, szeptember 16-án tartott találkozón számos metropolita, püspök, politikai vezetők, valamint kulturális és közintézmények képviseltették magukat.

„Alekszandr Nyevszkij rendkívüli államférfi, hazafi volt. Olyan ember, aki önzetlenül szerette népét és országát, aki életét adta hazájáért” – mondta Kirill, Moszkva és egész Rusz pátriárkája, az egyházi szervezőbizottság elnöke. „A szent fejedelem jelkép nemcsak Oroszország, de az egész orosz kultúra számára” – tette hozzá. Számos ortodox templomot szenteltek neki Bulgáriában, Grúziában, Dániában, Szlovákiában, Franciaországban, Észtországban és más államokban.

A legjelentősebb megemlékezéseket jövő szeptember 12-én tartják, a szent ereklyék átvitelére emlékezve a szentpétervári orosz ortodox kolostorban, az Alekszandro-Nyevszkaja Lavrában, míg a másik kiemelt ünnep december 6-a lesz. Kirill pátriárka elmondta, tavaly a moszkvai patriarkátus kulturális tanácsa arra kérte a püspököket, szinódusokat és a vallási nevelési intézmények rektorait: javasoljanak programokat Alekszandr Nyevszkij alakjának megünneplésére. Azóta több mint 780 kezdeményezés született, köztük konferenciák, tudományos szemináriumok, felolvasások, versenyek és sportkupák, koncertek, kiállítások, pályázatok, kórusfesztiválok.

A pátriárka reméli, hogy a koronavírus-járvány okozta nehéz helyzet ellenére mindez megvalósulhat. Az Orosz Föderáció miniszterelnök-helyettese, Dmitrij Csernisenko, az emlékév állami szervezőbizottságának elnöke emlékeztetett: Sándor fejedelem úgy lépett be Oroszország történelmébe mint nagy államférfi, hadvezér és diplomata, akinek döntő szerepe volt az ország politikai függetlenségének helyreállításában, megőrizve az ortodox hitet. Csernisenko szólt az állami szervezőbizottság programjairól. Bejelentette, hogy már 135 nevelési és kiállítási projektet jóváhagytak. Az állam pedig meg kívánja óvni az Alekszandr Nyevszkij nevéhez kapcsolódó kulturális örökségi helyszeneket.

Alekszandr Nyevszkij (oroszul: Александр Ярославич Невский, Alekszandr Jaroszlavics Nyevszkij, 1220. május 13. – 1263. november 14.) vlagyimiri nagyfejedelem (1252–63), kijevi (1246–52) és novgorodi fejedelem (1236–52) volt. Az orosz történelemben fontos szerepet játszott, sikerrel harcolt a germán és svéd invázió ellen, miközben kiegyező politikát folytatott a mongol Arany Hordával. 1547-ben az orosz ortodox egyház szentté avatta. A Nyevszkij nevet a Néva folyónál a svédek felett aratott győzelme után kapta.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Ferenc pápa 2019-ben a szófiai Szveti Alekszandar Nevszki-templomban, a bolgár pátriárka székesegyházában.