Országjárásra indult a máriapócsi kegykép – KÉPGALÉRIÁVAL

Hazai – 2015. március 9., hétfő | 13:37

Országos körútra indult Máriapócsról a könnyező Szűz Mária-ikon március 8-án, vasárnap Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök áldásával. Az országjárás első állomása Csenger volt, ahonnan a kegykép Nyírcsaholy felé vette útját. A Hajdúdorogi Egyházmegye híradását közöljük.


KÉPGALÉRIÁVAL – klikk a képre!

A máriapócsi görögkatolikus kegytemplom zarándokhellyé válásának 300. évfordulója alkalmából országjáró körútra indult a búcsújáróhely Szűz Mária-kegyképe. A tricentenáriumi év keretében zajló országjárás első állomásaként Csengerbe érkezett a híres könnyező Mária-ikon, melynek érkezését a város és a környék lakosain kívül számos messziről – határon innen és túlról – érkező zarándok is izgatottan várta. Porcsalmáról húszan indultak el gyalogosan már a reggeli órákban, hogy útközben (Tyukod, Ura és Csengerújfalu községek érintésével) közel százfősre duzzadt csoportjukat a szent kép érkezéséhez igazítva csatlakozzanak a város főterén összesereglett hívekhez.


A kegykép 13.30-kor, rendőri felvezetéssel érkezett meg Csengerbe, hogy rövid ideig a Szent István téren váljék láthatóvá a hívek számára. Miután a kegyképet elhelyezték a város főterén felállított színpadon, Ignácz András parókus köszöntőjében elmondta, hogy ez egy olyan nap, mikor a város főterén nemcsak az utcák érnek össze, hanem a szívek és a lelkek ugyanúgy. Forján Zsolt, Csenger polgármestere amellett, hogy köszöntötte a városba érkezőket, kiemelte: „a mai nap kettős ünnep Csenger számára, hiszen amellett, hogy március 8-án ünnepeljük a hölgyeket, ugyanezen az ünnepi napon érkezett Csengerbe a magyar és egyetemes történelem páratlan kulturális értékkel bíró, hazánkban és külföldön is egyaránt tisztelt, féltve őrzött ereklyéje, az Isten fiának életet adó Szűz Máriát ábrázoló kegykép.”


A köszöntőket követően a kegyképet gyalogosan kísérték át a Makovecz Imre tervei alapján 2000-ben épült ,,angyalszárnyas” templomba, ahol Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök üdvözölte az egybegyűlteket, majd megkezdődött a paraklisz (könyörgő ájtatosság az Istenszülő Szűz Máriához. A görög παράκλησις ’odahívás, segítségül hívás, kérés; buzdítás, felszólítás; vigasztalás’ szóból – A szerk.). Ezután következett a rozsályi és csegöldi egyházközség, majd az Orfeusz Egyesület és a Támasz-Pont műsora. A nap római katolikus szentmisével folytatódott, melyet Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök celebrált. Ezt Nagy Szent Bazil Liturgiája, majd a vecsernye követte.

Az országjáró körút állomásai:

március 8–9.: Csenger,
március 9–10.: Nyírcsaholy,
március 10–11.: Kisvárda,
március 11–12.: Sárospatak,
március 12–13.: Encs,
március 13–14.: Edelény,
március 14–15.: Miskolc,
március 15–16.: Budapest,
március 16–17.: Győr,
március 17–18.: Veszprém,
március 18–19.: Pécs,
március 19–20.: Szeged,
március 20–21.: Nyíracsád,
március 21–22.: Debrecen,
március 22–23.: Hajdúdorog,
március 23–24.: Nyíregyháza.

Az egyes helyszínek részletes programja a Görögkatolikus.hu oldalon található.

Fotó: Hajdúdorogi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria