Országszerte és a külhonban is megnyílnak a szent kapuk jövő héten – FRISSÍTVE

Hazai – 2015. december 5., szombat | 12:00

Az irgalmasság rendkívüli szentévének kezdetén a magyarországi és külhoni egyházmegyék kijelölt templomaiban is sor kerül a szentévi kapuk ünnepélyes megnyitására. A szent kapuk megnyitásának időpontjait az alábbiakban közöljük.

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
December 8-án, kedden Nyíregyházán, a nyíregyháza-örökösföldi Isteni Irgalmasság templomában a 18 órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében nyitja meg Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a szent kaput.

Egri Főegyházmegye
December 13-án, vasárnap az egri bazilikában a 10 órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében nyitja meg a szent kaput Ternyák Csaba egri érsek. A sárospataki bazilikában is nyílik szent kapu, amelyet szintén Ternyák Csaba nyit meg december 8-án, a 17 órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében.

Esztergom- Budapesti Főegyházmegye
December 13-án, vasárnap három helyszínen kerül sor szent kapuk ünnepélyes megnyitására: a budapesti Szent István-bazilikában Erdő Péter bíboros a 10 órakor kezdődő szentmisében, Máriaremetén, a Kisboldogasszony-bazilikában Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök a 10.30-kor kezdődő szentmisében, valamint Esztergomban, a főszékesegyházban Snell György esztergom-budapesti segédpüspök a 10.30-kor kezdődő szentmisében megnyitja a szent kaput.

Győri Egyházmegye
December 13-án, vasárnap a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban a 12 órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében Pápai Lajos győri megyéspüspök megnyitja a szentévi kaput.

Pápai Lajos a szentévi búcsú elnyerésére a győri bazilika mellett a következő templomokat jelölte ki:
– a soproni Szent Mihály-templomot, ahol a megyéspüspök végzi a szentév és a szentkapu megnyitását december 14-én, 17 órakor
– a soproni domonkos templomot, ahol Németh László pápai prelátus, általános püspöki helynök nyitja meg a szentévet és a kaput december 13-án, 17 órakor
– a kapuvári Szent Anna-templomot, ahol december 13-án, az este 6 órakor kezdődő szentmisén nyitja meg a szentévet és a szentkaput Radó Tamás plébános
– és a csornai premontrei templomot, ahol szintén december 13-án, 11 órakor nyitja meg a szentévet és a kaput Fazakas Márton apát.

Görögkatolikus Metropólia
December 8-án, kedden 17 órakor Máriapócson, a kegytemplomban Kocsis Fülöp metropolita és Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke, valamint a december 12-én beiktatandó apostoli adminisztrátor, Szocska A. Ábel OSBM ünnepélyesen megnyitják a szentévi kaput. Ezen a napon 17 órától közös vecsernyét végeznek, a szent kapu megnyitása után virrasztást tartanak.

Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye
December 8-án, kedden 10 órakor a kiskunfélegyházi Sarlós Boldogasszony-templomban, december 13-án, vasárnap délelőtt 10.30-kor pedig a kecskeméti társszékesegyházban nyitja meg Bábel Balázs érsek ünnepi szentmise keretében  a szent kaput.

Kaposvári Egyházmegye
December 8-án, kedden 15 órakor a zalakarosi Isten Irgalmasság-templomban Balás Béla kaposvári megyéspüspök megnyitja a szentévi kaput.

Pannonhalmi Főapátság
December 8-án, kedden 18 órakor Győr-Kismegyerben az Isteni Irgalmasság templomában Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát-püspök ünnepi koncelebrált szentmise keretében nyitja meg a szent kaput.

Pécsi Egyházmegye
December 8-án, kedden a pécsi székesegyházban a bűnbánati liturgiát, katekézist, valamint rózsafüzér imádságot követően 18 órakor ünnepi szentmise keretében nyitja meg Udvardy György megyéspüspök a szentévi kaput.

Szeged-Csanádi Egyházmegye
December 13-án, vasárnap a szegedi dómban a 10 órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében Kiss-Rigó László megyéspüspök nyitja meg a szent kaput.

Székesfehérvári Egyházmegye
December 13-án, vasárnap 10.30-kor kerül sor az irgalmasság kapujának egyházmegyei megnyitására a székesfehérvári székesegyházban koncelebrált püspöki szentmisével. A szentmise után körmenetben vonulnak a Szent Imre-templom főbejáratához, majd Spányi Antal megyéspüspök ünnepélyes imádsággal megnyitja a szentév kapuját. A templomban elhelyezik az Irgalmasság keresztjét.

Szombathelyi Egyházmegye
December 13-án, vasárnap 9 órakor Veres András szombathelyi megyéspüspök a szombathelyi székesegyházban ünnepi szentmise keretében nyitja meg a szent kaput, egyben megáldja a jubileumi Szent Márton-évre készített bronzkaput.

Váci Egyházmegye
A Váci Egyházmegyében Beer Miklós váci megyéspüspök három helyszínen nyitja meg a szentévi kaput: december 8-án, kedden 10 órakor a váci székesegyházban, december 12-én, szombaton 16.30-kor Mátraverebély-Szentkúton és december 13-án, vasárnap 9 órakor Gödöllő-Máriabesnyőn.

Veszprémi Főegyházmegye
A Veszprémi Egyházmegyében Márfi Gyula érsek három helyszínen ünnepi szentmise keretében nyitja meg a szent kapukat: december 12-én, szombaton 18 órakor Sümegen, a ferences kegytemplomban, december 13-án, vasárnap 10.30-kor Veszprémben, a Szent Mihály-bazilikában, december 14-én, hétfőn 17 órakor Keszthelyen, a kármelita bazilikában.

* * *

Külhoni egyházmegyék

Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség
Az irgalmasság kapuját Jakubinyi György érsek nyitja meg december 13-án, vasárnap Csíksomlyón, a 12.30 órakor kezdődő ünnepi liturgia keretében.

Nagyváradi Egyházmegye
A nagyváradi székesegyházban található szent kaput december 13-án nyitják meg a 16 órakor kezdődő szentmise keretében, melyet Pier Marini érsek celebrál. Előtte 15 órától ráhangolódó imádságot tartanak.

Szatmári Római Katolikus Érsekség
A szatmári egyházmegyében a szatmárnémeti székesegyházat, a nagykárolyi Kalazanci Szent József-, a máramarosszigeti Borromeo Szent Károly- és a nagybányai Szentháromság-templomokat jelölte ki Schönberger Jenő irgalmasság kapuinak helyéül. A kapuk megnyitására advent harmadik vasárnapján, december 13-án a főmiséken kerül sor. A megyéspüspök a szatmárnémeti székesegyház kapujának megnyitását végzi, a további helyeken az esperesek nyitják meg a kapukat.


Forrás: MKPK Sajtószolgálat

Fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria