Öt hónapja működik menekültsegítő központ Máramarosszigeten

Külhoni – 2022. augusztus 4., csütörtök | 13:26

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet által, az Ismerd Meg Őket, Ne Diszkrimináld Egyesülettel partnerségben létrehozott máramarosszigeti menekültsegítő központban az orosz agresszió miatt hazájukat elhagyni kényszerülő ukrán állampolgároknak igyekeznek segítséget, támogatást nyújtani.

„Ez volt a munkahelyem. Ebbe az iskolába jártam. Itt laktam” – mutatja mobiltelefonján a romokban heverő épületekről készült képeket egy Harkivból menekült ukrán nő. Bár a települést többször is erősen bombázták, úgy tervezte, helyben várja meg a konfliktus végét. Ám egy hónappal ezelőtt, amikor mindene odalett, nehéz szívvel, de meghozta a döntést, hogy szülővárosát elhagyva családtagjaival együtt új életet kezd Romániában. A Máramarosszigeten, a Ioan Mihaly de Apșa utca 17. szám alatt működő központba nap mint nap érkeznek olyan menekültek, akiknek hasonló élményekben volt részük, szívszorongató élettörténeteket osztanak meg az intézmény munkatársaival.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet által – az Ismerd Meg Őket, Ne Diszkrimináld Egyesülettel partnerségben – megalapított menekültsegítő központ vállalt küldetése, hogy azonnali, valamint középtávú segítséget és támogatást nyújtanak a háború elől Romániában menedéket kereső ukrán emberek számára. Az intézmény ellátásában és a szolgáltatások finanszírozásában fontos szerepe volt és van a Romániai Caritas Konföderáció révén a Catholic Relief Services nevű szervezetnek.

Működésének első időszakában az intézmény az ország területén áthaladó, illetve az ideiglenesen Máramarosszigeten tartózkodó menekülteket segítette, nehézségeik enyhítése érdekében több alapszolgáltatást is biztosítotva számukra: tájékoztatást, biztonságos szálláshelyek, illetve a helyi hatóságok felé történő közvetítést, iratok másolását és szkennelését, videochat-lehetőséget az otthon maradtakkal való kapcsolattartás céljából, ruhamosást és -szárítást. Az orosz–ukrán háború elhúzódásával egyre több ellátott döntött úgy, hogy hosszabb ideig marad vagy új életet kezd Romániában, ennek megfelelően a központ szolgáltatáskínálata is bővült.

A máramarosszigeti menekültsegítő központ jelenleg harminc a városban, illetve környékbeli településeken élő ukrán család számára nyújt szolgáltatásokat. Nagyon sok kedvezményezett igényli a központ munkatársainak segítségét az álláskeresésben; eddig húsz ukrán állampolgár részesült tanácsadásban a munkába állás terén. A központ ellátottai között vannak olyanok is, akik Ukrajnában felelős szerepkörben dolgoztak, Romániában viszont, a nyelvtudás hiánya miatt, felsőfokú végzettséget nem igénylő munkakörökben sem tudnak elhelyezkedni. A legtöbben a vendéglátóiparban szeretnének dolgozni – tapasztalta a központ munkatársa, Fonta Ioan referens. Az, hogy egyes munkahelyeken a napi egy vagy akár többszöri étkezést díjmentesen biztosítják, sokak számára vonzó. A munkába állás elősegítése érdekében a központ román és angol nyelvleckéket szervez.

A menekültek sokféle kéréssel fordulnak a központ munkatársaihoz; a leggyakoribbak: biztonságos szálláshely keresése, munkába állás, a munkaadóval való kapcsolattartás, orvosi kezelésekhez való hozzáférés, közvetítés a különböző hivatalok, orvosi egységek felé, jogi tanácsadás igénylése. Bármilyen jellegű problémáról is van szó, az intézmény munkatársai mindent megtesznek azért, hogy az érintett megtalálja az optimális megoldást. Azokat az ellátottakat, akik még nem rendelkeznek jövedelemmel, a lehetőségek mértékében élelmiszerrel, tisztálkodási és tisztítószerekkel, ruhával és lábbelivel, tanszerekkel, játékokkal is támogatják.

Szerző: Palincas Erika

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria